Боб Дилън продаде целия си авторски музикален каталог

79-годишната музикална легенда Боб Дилън, който е и носител на Нобелова награда за литература, продаде целия си музикален каталог от над 600 авторски произведения, написани в период от 60 години, на Universal Music Publishing Group, съобщава компанията, цитирана от Wall Street Journal.

Въпреки че условията на сделката не са разкрити, каталогът вероятно струва милиони долари, като по стойност и влияние си съперничи с този на Beatles.

Ходът помага на Дилън, който отдавна контролира по-голяма част от авторските права върху музиката си, да затвърди музикалното си наследство.

Решението му да отстъпи контрола беше взето, след като цял живот Дилън формираше публичния си имидж чрез турнета, чрез предлагането на феновете на достъп до архиви от неиздавана музика и до подробности от живота му в няколко документални филма.

И все пак изборът му отразява ясно и по-либералния му подход към използването на неговите песни и текстове от други изпълнители и в медиите.

„Тази продажба вероятно е най-голямата сделка за автор в историята на популярната музика“, коментира Бил Верде, директор на програма, посветена на музикалната индустрия, в Университета на Сиракуза. „Все още има такова търсене, свързано с Дилън“.

През последните пет години притежаването и продажбата на права за музика станаха по-ценните, тъй като приходите от музикални стрийминг услуги като Spotify Technology и Apple Music продължават да растат. Издателите и други инвеститори в каталози виждат, че стойността на музиката продължава да се увеличава с течение на времето.

Представителите на Боб Дилън са отказали да коментират сделката.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *