Боровец и Банско в топ 5 на най-добрите курорти в Европа

Боровец и Банско се наредиха съответно на второ и пето място в класация на най-добрите ски курорти в Източна и Югоизточна Европа на онлайн изданието Emerging Europe.За Банско се посочва, че е оживено градче и културен център от векове, далеч преди съвременността да го превърне в ски курорт. Градът запазва историческия си център, което го отличава от повечето ски курорти в региона, заради което предлага и повече разнообразни активности – възможност за посещение на музеи, етнографски центрове и т.н.

Пистите са с дължина близо 70 км, най-подходящи са за средно и много напреднали скиори, на голяма надморска височина и разполагат с машини за сняг. Недостатъкът е, че достъпът до ски зоната от града е само чрез един кабинков лифт, за който се образуват твърде големи опашки и често се чака и повече от час.

Склоновете в Боровец са разделени на две отделни ски зони, които предлагат дълги писти, подходящи за начинаещи и средно напреднали скиори. Общо има около 50 километра писти, обикновено безупречно поддържани и обслужвани от лифтова система, посочва изданието.То пише, че настаняването е отлично с безброй възможности за хранене, като е на малко повече от час разстояние от столицата София. Според изданието обаче курортът предлага много малко възможности за напреднали скиори.На първо място в класацията на изданието е поставен грузинският курорт Гудари.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *