Изабел Немечек разказва нови глинени истории

В пространството на столичната галерия „Париж“ до 8 януари 2021 г. може да се разгледа втората самостоятелна изложба на Изабел Немечек – „Нови глинени истории“. След огромния успех на миналогодишните „Глинени истории“, някак съвсем естествено дойде и тяхното продължение, съобщават Борис и Надя Павлови.

Изложбата съдържа над тридесет керамични скулптури, които авторката специално е сътворила за експозицията, въпреки несигурността и напрежението, които създаде пандемичната обстановка. Може би точно заради това и една от творбите носи името „Нова страница“ – като метафора на силното ни желание да затворим трудната отминаваща година и с гореща надежда да отгърнем новите начала в нашия живот.

Скулптурите на Изабел Немечек ни отвеждат отново в света на приказното, романтиката и фантазията. В този свят има много любов, загриженост и нежност, но някак съчетани и с мъничко тъга. Някъде момче и момиче седят на луната, а той й поднася всичките звезди на небето, другаде пък влюбеният кавалер нежно свири на флейта за своята любима, а отгоре изведнъж се спуска със своя син балон един замечтан младеж. Малкият принц едва удържа своите птици, за да не отлети с тях, рибарят пуши уморено лула на лодката си, Заекът бърза нанякъде със своята тротинетка, а клоуни безгрижно си вървят, пъхнали ръце в широките си панталони. Понякога се усеща мека и нежна тъга, когато героите са застинали сами в някакво си тяхно очакване или просто са се замислили или зачели в любимата си книга, но това внася само още по-голямо усещане за близост и топла тишина.

Изабел Немечек чрез своите скулптури сякаш ни приканва да поседнем, да изпием чаша топъл чай, да поговорим и да си разкажем още една нова история.

С тази изложба галерия „Париж“ пожелава на всички свои почитатели светли празници, много здраве, любов и надежда за по-добра 2021 година. Изложбата може да бъде разгледана на живо, както и онлайн в сайта на галерията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *