Кръчми вкарват през задния вход, клиенти се фукат във Фейсбук

Собственици на кафенета и ресторанти избягват изричната забрана и епидемиологичните мерки за COVID-19, организирайки модерните „Скрити партита“, пише „Телеграф“. Централният вход на въпросните помещения повечето пъти е затворен, а клиентите влизат през задни такива или пък се използват аварийните изходи. Дори в София има заведения, които работят напук на правилата.

До обед повечето ресторанти спазват правилата и храна се разнася само по домовете. Когато обаче падне мрак, нещата рязко се променят и жадните за купон столичани могат спокойно да намерят къде да пият няколко ракии или да хапнат вкусно. Мълвата за подобни мероприятия вече се разнася от уста на уста, което пък от своя страна силно дразни останалите членове на бизнеса, които спазват стриктно приетите мерки и по този начин губят пари, докато колегите им се правят на хитри и отварят тайно.

„Много често ме канят на различни партита мои приятели. На обяд има заведения по „Витошка“, които работят, а вечер партитата се преместват по така наречените топресторанти. Често дори се стига до викане на оркестри и буквално се превръща в дискотека. Мятат се кючеци по масите, а хората си мислят, че има мерки или че е затворено. Нямам думи… пълно безхаберие. Не е това начинът да покажеш, че си против затваряне“, сподели възмутен столичанин, който вече няколко пъти е бил поканен на подобни партита от свои авери в известен ресторант на бул. „България“ и в такъв на центъра.

Кафенета, като популярно такова в жк „Гоце Делчев“, пък използват различни зали, за да пускат компании да пият по едно-две и да пушат наргилета. По данни на запознати подобна практика има и в заведенията в Студентски град, макар учащите вече да ги няма, тъй като лекциите минаха онлайн, а университетите затвориха. Там дори кафенетата често се превръщали в дискотеки и фолк музика звучала до малките часове на нощта. Някои от посетителите след няколко питиета забравяли забраните и често се издавали в социалните мрежи със сторита или постове как празнуват, а по-късно оправданието било, че е частно парти или рожден ден.

Само 7 нарушения пък откриха столичните полицаи по време на съвместните проверки на МВР и СРЗИ вечерта на студентския празник 8 декември. За тях са съставени актове по Закона за здравето. Установен е и случай на отворен наргиле бар в София под надзора на 3-то Районно управление, в което е имало работещ персонал и около 40 клиенти, съобщи министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Съставени са актове на нарушения на собственика на заведението, както и на неговия управител. В обекта е намерен и тютюн, който е бил съхраняван нерегламентирано.

Арестувано е и едно лице в София за неизпълнение на полицейско разпореждане. В заведение на бул. „Симеоновско шосе“ мъжът отказал да изпълни разпорежданията и да спазва мерките. Той се е държал непристойно и е бил арестуван. Освен това му е издаден акт за неспазване на противоепидемичните мерки и предупредителен протокол заради държанието му. Друго нарушение е установено и в Асеновград, където органите на реда открили работещо заведение въпреки забраните. Като цяло спокойно и без нарушения на епидемичните мерки е преминал студентският празник в Пловдив и областта. Въпреки това обаче група студенти са хванати в издънка.

19-годишен е задържан след сбиване и увреждане на автомобил в село Лясково. Студенти от различни вузове се събрали да отпразнуват 8 декември в къща за гости „Лясково”. Във вилата били 8 човека, но към тях се присъединили още 5 момчета, приятели на част от купонджиите. Младежите се забавлявали, пиели и се веселили, но около 4,00 през нощта помежду им възникнал спор. Словесната разпра стигнала и до физическа такава. Едно от момчетата, афектирано от скандала, обърнало масата с музикалната техника. Той бил изведен от къщата, където продължил да вилнее. В яростта си 19-годишният счупил стопа на една от паркираните до вилата коли. Повикана била полиция. На място униформени са задържали младежа. Той не бил студент, а един от външните гости. 19-годишният е криминално проявен по линия на кражбите. Той е откаран в ареста.

Общо извършените проверки страната от съвместните екипи на органите на реда и здравните инспектори на 8 декември са били над 1000, като само в столицата са направени 360, резюмира Терзийски. „Виждаме повишаване на дисциплината и самосъзнанието както от страна на гражданите, така и от страна на търговците. Нарушенията са изключително малко – може би по едно или две на ден констатираме“, заяви вътрешният министър.

От началото на въвеждането на противоепидемичните мерки до този момент са образувани 3200 досъдебни производства за нарушаване на карантина, от тях има издадени 661 присъди – 2 от тях са за ефективно лишаване от свобода. Над 25 хил. акта пък са съставени по Закона за здравето.

В нито един от зимните курорти и малките населени места около тях не са установени нарушения на заповедта на министъра на здравеопазването за ограничаване на пандемията в нощта на 8 декември. Не са открити нарушители и на изискването за тържества от частен характер с присъствие на не повече от 15 човека, съобщават от Министерството на туризма. „Поздравявам работещите в туристическия сектор, които показаха как трябва да се спазват условията и заповедта на министъра на здравеопазването. За нас това е ясен знак за висок професионализъм и морална отговорност към обществото“, коментира резултатите от проверките вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

По разпореждане на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова бяха извършени съвместни проверки с представители на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) в места за настаняване в зимните курорти по време на студентския празник. Проверявани бяха както големите 4- и 5-звездни хотели, така и предпочитаните къщи за гости и малки семейни хотели в Банско, Разлог, с. Баня, Добринище, Пампорово, Чепеларе и Боровец. Всички студенти, които попаднаха в проверките на контролните органи, обясниха, че са наясно с указанията и правилата, при които могат да празнуват, и ги спазват.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *