Музика на „двете Америки“ звучи на 1 януари в НДК

Традиционният празничен новогодишен концерт на Националния дворец на културата тази година ще бъде под наслов „Севера и Юга“ и ще се проведе в партньорство със Софийската филхармония. Негов диригент ще е маестро Емил Табаков, който през годините е бил и артистичен директор на фестивала, основан от именития диригент Емил Чакъров, ученик на Херберт фон Караян и Мишел Глоц – един от най-известните продуценти на класическа музика в света, научи ДУМА от Николета Николова, експерт външни комуникации на НДК. Обединявайки майсторството на творци от различни епохи от „двете Америки“, спкектакълът е посланието и надеждата за една по-добра година.

По традиция концертът ще се състои на 1 януари от 18.30 ч. в зала 1. Той ще бъде открит с произведение на Гершуин – „Funny Face“, което публиката ще чуе за първи път. А финалът отново ще е с Гершуин – музика от операта „Порги и Бес“.

„Програмата за един новогодишен концерт не е типичната, често свирена и това ни изправя пред истинско предизвикателство в намирането на нотен материал, споделя маестро Табаков. Понякога се случва така, че колкото и да искаме да изсвирим дадено произведение, не успяваме да се сдобием с ноти за него. За един такъв концерт се търсят произведения извън обсега на регулярните репертоари. Понякога наши приятели и познати в чужбина или посолства съдействат за намирането на нотен материал“, разказва маестрото.

Срещата между Севера и Юга дава възможност в зала 1 да звучат по-малко известни и интересни произведения с автори от Бразилия, Мексико, композитори от Куба и Аржентина, една наистина разнообразна по стил програма. По думите на маестро Табаков за предстоящия концерт се изисква високопрофесионален оркестър, който да се справи със сериозността на произведенията, какъвто ще има в лицето на Софийската филхармония.

„За музикантите от Софийската филхармония винаги е било удоволствие да свирят на Новогодишния фестивал в НДК. Нашата професия е благословена да дарява щастие и надежда, да помага чрез емоцията да достигнем до разума, да успокоява угнетените и да вдъхва смисъл на загубилите посоката. Живеем в странни времена, но  вярваме, че 2021-ва ще бъде такава, каквато си я направим. Защо да не я започнем заедно: с вяра, оптимизъм и добро настроение!“, призовава маестро Найден Тодоров.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *