100 български художници в изложбата „Формат 30/30“

Отново сме заедно в реалността на „Формат 30/30“ в столичната галерия „Астри“. За 19-и пореден път. Винаги същата и винаги различна, необятна, изумяваща изложба. Океан. Показани са над 100 български художници от различни поколения и стилове, както и петима чуждестранни автори: Алисия Санча (Австрия), Доминика и Даниела Морариу (Румъния), Олгица Антовска (Р Северна Македония) и Марго де Месие (САЩ). Има и трима българи, живеещи постоянно зад граница: Милена Матева (Испания), Иван Пазламачев (САЩ) и още един, за когото кураторката на изложбата, галеристката Вихра Пешева ще ни разкаже.

В последните две издания на „Формат 30/30“ тя започва да показва по едно платно в размер,  различен от 30/30 и носещо съвсем друга информация. То е нещо като остров или репер при преминаването през Океана.

Тази година представя Алберт Хаджиганев (Франция). За първи път в България, на живо, може да се видят негови платна сега. В галерията са „Долината на Олвера“, „Пролетта в клоните на върбата“ и „Мъгливата утрин на Нормандия“. В началото на 80-те години Хаджиганев заминава за Париж. Естествено, за да стане художник. И става голям художник. Достатъчно е да погледате дори репродукциите на негови работи, за да се съгласите с мен, казва Вихра Пешева. После може да прочетете биографията му и да видите кои световни галерии излагат негови картини, и ще разберете останалото. Усещането за откритие е опияняващо… Гледайте!

На всички вас, ценителите на изкуството и създаващите го, благодаря за лоялността. Изложбата е общото ни притежание. Желая ви мигове на открития, възторзи и вълнения! Оригиналите са в галерията, а аз – на ваше разположение, завършва галеристката.

Изложбата ще остане до 29 януари 2021 г. в арт салона на ул. „Цар Самуил“ 34.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.