Европейците резервират ваканции в родината, лятото в чужбина отново се отлага

До края на януари Тери О’Туул обработвал малък брой запитвания от ирландски летовници, които искали да останат още едно лято в родината си в една от вилите, които той управлява в Конемара на западното крайбрежие, пише Ройтерс.

Но когато министър от правителството съобщил по радиото, че е много малко вероятно ирландците са могат да пътуват в чужбина това лято, „малкият брой се превърна в порой“.

От вилите в Конемара до къщите на вода в Берлин, ски склоновете на Швеция и парковете във Великобритания, ваканционните имоти се разграбват от предпазливи местни туристи, които вече са се примирили с още едно лято в родината на фона на опасенията от забрани за пътувания в чужбина и карантини.

Наличностите са много ограничени, казва О’Туул, управляващ директор на Love Connemara Cottages.„Подобно на миналата година… имаме целия ирландски пазар, който опитва да се вмести в ограничен брой резервации“, допълва той.

Хората все още искат да ходят на ваканция и са принудени да остават в Ирландия, което ги прави малко недоволни клиенти, отбелязва О’Туул.

Той очаква 80-90% от стоте ваканционни имота в Love Connemara да бъдат напълно резервирани за юли и август. Когато ограниченията заради COVID-19 бяха отменени през същия период миналата година, той можел да отдава под наем всеки имот по три пъти в рамките на месец.

Собствениците на ваканционни имоти в Ирландия съобщават за сходно силно търсене благодарение на „промяната в очакванията на хората“, казва Джасинта Дулан от Irish Self Catering Federation. „Те просто искат да сменят пейзажа“, допълва тя.Същата е ситуацията и във Великобритания, въпреки че по-бързото разпространение на ваксините там вероятно ще даде на операторите по-дълъг сезон. Резервациите изглеждат добре, особено след май, казва Мартин Сач, ръководител на Асоциацията на ваканционните домове.

 

Ваканционният парк Center Parcs, чиито обекти предлагат дейности като конна езда и рисуване, съобщи, че резервациите от май нататък са много силни с ръст на интереса през последно време.

Британският офис на Airbnb съобщи, че през последната седмица на януари търсенето на летни ваканции на сайта й са нараснали над два пъти спрямо същия период на миналата година.

Местното търсене в Ирландия е скочило четири пъти миналата седмица спрямо първите няколко седмици на януари, допълва платформата за краткосрочни наеми.

Тъй като плажните курорти в Испания и Гърция вероятно ще бъдат затворени за някои чуждестранни туристи, отдалеченият полуостров Корнуол в югозападния край на Англия очаква огромно търсене през 2021 г.

Известен с пясъчните си плажове и старомодни рибарски селища, резервациите за лятото са с 50% до 10% по-високи спрямо обичайното през този период от годината, казва Малкълм Бел, главен изпълнителен директор на туристическия борд „Посетете Корнуол“.

„Вашият дом, който беше вашата крепост, сега е ваше работно място, класна стая и отворен затвор“, казва Бел. Подобно на О’Туул той отбелязва, че някои местни туристи резервират много по-дълъг престой в сравнение с периода преди пандемията.

Силно лято

Тенденцията за оставане у дома предвещава второ изгубено лято за пострадалите тежко авиокомпании в Европа. Тъй като нямат особена представа какво да очакват, определянето на графика за основния летен сезон е игра на догадки за авиокомпаниите.

Но други компании се възползват от промяната в плановете за почивка. За шведската XXL, най-големия търговец на дребно на спортни стоки на Скандинавския полуостров, бумът на пътуванията в родината е довел до бързо възстановяване, след като меката зима година по-рано е принудила компанията да разпродаде наличностите си.

Тя е успяла да превърне оперативната загуба от 18 млн. долара през 2019 г. в печалба от 43 млн. долара през 2020 г.
Шведите също са побързали да купят летни къщи в очакване да прекарат още една ваканция у дома. Цените на тези имоти са нараснали с 12% между ноември и януари спрямо година по-рано, изпреварвайки ръста на цените на апартаментите от 7%, сочат данни на асоциацията на брокерите на недвижими имоти Maklarstatistik.

В Германия непредсказуемостта на пандемията прави идеята за ваканция в лодки-къщи толкова привлекателна, че най-голямата компания в Европа за отдаване под наем на подобни имоти Le Boat строи усилено, за да отговори на търсенето.

След като резервациите й нараснали с 60% миналия месец, Le Boat увеличава германската си флотилия с близо 20 на сто, отчасти като мести лодки от Франция в Германия. „Мисля, че ще има бум през лятото“ със смекчаването на ограниченията заради COVID-19, очаква комисарят по туризма в германското правителство Томас Барайс.

Въпреки че 2021 също ще бъде година на криза, ваканционните компании ще могат най-малкото да компенсират част от загубите си през зимата и пролетта, а държавната помощ помага за предотвратяване на вълна от фалити в сектора.

В Корнуол Бел смята, че ще са необходими между 2,5 и 3 години, а не само ударно лято, за да може секторът да се върне към нивата си преди пандемията.

В същото време в Конемара, където юли и август са разпродадени, О’Туул залага на силно второ полугодие и някои смели ранни летовници, за да излезе на печалба.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *