Как ЕС планира да изхвърли пластмасите за еднократна употреба

Дойче веле представя алтернативите за тях.

Защита на морските обитатели

Забраната трябва да означава спестяване на ресурси, разтоварване на околната среда и най-вече защита на моретата. Около 80% от отпадъците във водата се състоят от пластмаса, голяма част от която е за еднократна употреба. Тъй като рибите и другите морски животни често се считат за храни отпадъците и ги ядат, микропластмасите достигат и до човешката храна.

Какво конкретно ще бъде забранено?

Чиниите за еднократна употреба и пластмасовите прибори за хранене, пластмасови държачи за балони, пластмасови клечки за чистене на уши и сламките за пиене от юли вече не могат да се произвеждат в ЕС. Това се отнася и за чаши от стиропор и пластмасови изделия като полиетилен, полистирол и полиетилен терефталат, които се разлагат на малки частици, но не са биоразградими.

Останалата част от пластмасата остава в употреба

Новият закон не забранява всички пластмасови материали. Пластмасовите торбички за закупуване на определени материали, както и опаковки за хранителни продукти, могат да продължат да се продават. Пластмасовите кутии за домакинството, както и други твърди пластмасови изделия, остават разрешени.

Алтернативи на пластмасовите прибори за хранене

Съществуват устойчиви алтернативи на пластмасовите прибори за еднократна употреба, например дърво или изкуствен царевичен материал и смола. Още по-екологично е просто да вземете приборите от кухнята на пикника. Особено практични са комбинациите от лъжица, нож и вилица, които са подходящи за носене при всички случаи.

Бамбук, хартия или трици като чиния

Когато обикновените чинии са трудни за носене на пикник – както при твърдите пластмасови или метални контейнери за рециклиране, те поне не се разбиват лесно. Компостируеми купички като тези от трици могат дори да се ядат. Или хартиени чаши за еднократна употреба, захарна тръстика, те не са напълно екологични, но са по-добри за околната среда от пластмасите за еднократна употреба.

Решение за клечките за уши

Пластмасовата част в пръчките за почистване на уши може също да бъде заменена с хартия или бамбук. Още по-добри са тези, направени от бамбук или други материали. Те са дълготрайни и помагат за намаляване на отпадъците и спестяват ресурси.

Наздраве с ядящи се сламки за пиене?

Еднократните пластмасови сламки за пиене могат да бъдат заменени с бамбукови или хартиени. Още по-екологичен вариант са тези, изработени от метал или стъкло. Но сламки за пиене, които могат и да се консумират, като тези от пресовани ябълкови кори или жито, стават все по-популярни. Може би е най-добре е да се пие директно от чашата.

Контейнери с депозит вместо опаковка за еднократна употреба

Опаковките за еднократна употреба и чашите и съдовете от стиропор също ще бъдат забранени в бъдеще. Междувременно много ресторанти въвеждат системи за депозит за контейнерите, в които е опакована храната: когато се върнат, задържаните парични средства се запазват и контейнерите могат да се използват повторно. Или носят ястия от вкъщи и взимат храна от ресторант в тях.

Пластмасата за еднократна употреба е само началото

ЕС планира да спести още повече от пластмаса през следващите години, до 2029 г. 90% от всички пластмасови бутилки ще бъдат събирани отделно и рециклирани. Още през 2025 г. една четвърт от пластмасовите бутилки ще бъдат направени от рециклируем материал, с тенденция към увеличаване. В бъдеще производителите ще поемат разходите за екология и намален улов на риба поради пластмасови отпадъци в моретата./БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *