За първи път от 50 г. насам: 366 филма ще се борят за номинация за „Оскар“

Общо 366 продукции имат шанс да получат номинация за „Оскар“ във водещата категория за най-добър филм, предаде ДПА, позовавайки се на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда отличията.

Сред потенциалните номинирани са уестърнът „Новини от света“ с Том Ханкс и Хелена Ценгел, биографичният филм „Манк“ за сценариста Херман Манкевич с Гари Олдман, датската продукция „Още едно“ на режисьора Томас Винтерберг с Мадс Микелсен в главната роля на учител, който преминава през всички етапи на пиянството като част от от привидно научен експеримент.

Заглавията, които се съревновават във водещата категория, трябва да отговарят на няколко изисквания. Сред тях са да бъдат с продължителност над 40 минути и да са показвани в киносалони в поне един от шестте големи градове в САЩ преди края на февруари, предава БТА. Тъй като кината са затворени заради коронавирусната пандемия, киноакадемията направи някои отстъпки. По изключение този път филмите могат да бъдат показвани на стрийминг платформи, вместо в киносалони.

Миналата година избираемите филми за водещата категория бяха 344.

Максимум десет продукции ще получат номицаии за най-добър филм.

Академията за кинематографично изкуство и наука ще оповести номинациите за годишните си отличия на 15 март. Наградите „Оскар“ ще бъдат раздадени за 93-ти път на 25 април.

Тази година броят на филмите, избираеми за номинация във водещата категория – 366, е най-голям от 50 години. През 1970 г. те са били 374. Тези цифри обаче бледнеят в сравнение с първата церемония за наградите „Оскар“, когато са разглеждани филми от 1927 и 1928 г. и броят им е рекорден – 562 заглавия, отбелязва „Hollywood Reporter“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *