На дебата в Панорама: Скука и три новини

Опозицията, която е извън парламента, но се е запътила натам, оправи горчивия вкус на Борисов след отровните думи на президента: Ако не иска да ме слуша ме, да чуе поне американските сенатори, по повод острото им изказване за ширещата се корупция у нас. Първият предизборен дебат, излъчен по БНТ, с участието на представители на 5 опозиционни партии мина вяло, безидейно и не остави впечатление, че ако вземат властта, ще решат който и да било от проблемите, които притесняват сенаторите.

След първите минути, дори напористата Мая Манолова изгуби желание за спор докато наблюдаваше политическия прощъпулник на доцент Мангъров, слушаше изтърканата политическа плоча на Атанас Атанасов и даже не репликираше на  Костадин Костадинов. Наблюдаваше внимателно примата на Цветан Цветанов, Джема Грозданова и не пропусна да я заяде. С кого ще се коалирате след изборите- попита всеки от участниците Бойко Василев. Без ГЕРБ, ДПС и техните патерици, отговори за пореден път Манолова. Ще видим после, но отсега мога да кажа – без програмно правителство, повтори няколко пъти доцентът. С никого, оставаме в опозиция, отсече Костадинов. С всички, които изповядват евроатлантическите ценности, рапортува Грозданова. Това означава ли и с ГЕРБ, веднага я засече Манолова. Грозданова започна да отговаря уклончиво, а накрая заяви, че най-важно да не се катурне държавата.

Втората новина произведе съпредседателят на „Демократична България“. Тя дойде след като Бойко Василев попита Мангъров дали АБВ има намерение да се коалира с други леви партии. Той не даде отговор какви са отношенията с БСП, но мина към философския въпрос за ляво и дясно и се усъмни каква точно е партията на съседа му по стол Атанас Атанасов. Ветеранът на градската десница пък изненадващо обяви: Ние сме центристка партия.

За да разведри обстановката, Василев реши да мине към въпроси от лексикона: Не сте безгрешни. Коя политическа грешка ще си признаете? За Манолова то бе дюшеш, за да разкаже за пореден път как вместо Станишев е поела поела отговорността за предложението Пеевски да е шеф на ДАНС, но мъжете не заслужавали подобни жертви. Мангъров пасува, защото тепърва навлиза в разкаляното поле. Атанасов се ожали как 6 месеца стискал зъби докато бил в коалиция с Борисов, защото едвам издържал в управлението с него. А Джема Грозданова дори го надмина по разкаяние. Години наред търпяла нередностите в ГЕРБ, но преди няколко месеца сложила край на мъките. Нямаше кой обаче да й зададе въпросът: Ако я бяха одобрили за високия пост в Брюксел щеше ли да напусне бившата си партия. Доста по-искрен се оказа шефът на „Възраждане“, който простично отговори: Много пъти се предоверих на хора, които назначавах в партията си.

Защо не се обединихте, попита Бойко Василев, но след говорилнята, която едвам удържа, стана ясно, че единственото, което ги събира е общият им враг- Борисов. Но дори острото изказване на сенаторите не накара гостите в студиото да заемат обща позиция. Но пък подозренията, че в задокеанския шамар прозира дългата ръка на Цветанов, се засилиха след изказването на неговото протеже. Най-голямата легитимация на изказването на сенаторите е във факта, че то бе публикувано на сайта на американското посолство, заяви Джема Грозданова, без да успее да скрие задоволството си. Защо пък винаги трябва са чакаме американците да ни казват какво става у нас, охлади страстите й Костадинов под одобрителния поглед на Мангъров.

Борисов ще си кара дълго премиерската джипка с тази опозиция.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *