Чавдар Гюзелев нареди изложба в галерия „Ракурси“

Галерия „Ракурси“ представя изложбата „Свободно прелитащи глави“ – живопис и графика на Чавдар Гюзелев, до 20 март. След неколкократно отлагане поради пандемията, тази изложба сполучливо съвпадна с юбилея на художника, научи ДУМА от Румяна Йонева.

Режисьорът Явор Гърдев споделя за изложбата: „Графичните и живописните творби на Чавдар Гюзелев предлагат неочаквана и твърде любопитна среща с човек, когото изобщо не познавам. Среща с човек, за когото дори не подозирам, че се крие в Чавдар Гюзелев. Друг човек. Съвършено неизвестен за мен спотаен човек, добре скрит, старателно замаскиран и напълно неразпознаваем в социалната персона на Чавдар Гюзелев. В свободно прелитащите и реещи се глави в графиките му триумфира декапитираната светска суета за сметка на едно забавящо времето вселенско спокойствие, а любимите ми измежду живописните му платна мъдро съзерцават опразнени от досадното човешко присъствие пейзажи с тиха и ненатрапчива тайна в себе си.“

Чавдар Гюзелев е роден на 13 март 1961 г. в София. Завършил е Националната художествена академия, специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ през 1987 г. Работи в областта на графичния дизайн, илюстрацията, телевизионната и театралната сценография, преподавател е в Нов български университет, департамент „Визуални изкуства“.

Осъществил е редица самостоятелни изложби, сред които в Парма, Милано, Берлин, Прага, Виена и София – в галерия „Ракурси“ (2017, 2014, 2012). Награди и номинации: награда „Икар“ за сценография (2011), номинация за сценография, награда „Аскеер“ (2011). Автор е на сценографията и костюмите за театрални проекти на сцените на НТ „Иван Вазов“, Театър „Българска армия“, Младежкия театър, МГТ „Зад канала“ и др.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *