Прокуратурата поиска от ВКС да потвърди 4-годишната присъда на Веселин Марешки

 

На днешното заседание по делото за изнудване срещу Веселин Марешки и Красимира Колева прокуратурата поиска от Върховния касационен съд като трета инстанция да потвърди 4-годишната ефективна присъда на лидера на „Воля“, наложена от Варненския апелативен съд в средата на септември м.г.

Делото трябваше да бъде гледано от Върховния касационен съд в средата на март, но по молба на Марешки беше отложено заради изборите от 4 април.

Днес лидерът на „Воля“ не се яви в съдебната зала, а адвокатите му поискаха той да бъде оправдан по всички обвинения

Колкото до съучастничката му, която Варненският апелативен съд осъди на три и половина години затвор, прокуратурата поиска наказанието ѝ да бъде намалено.

През септември м.г. Варненският апелативен съд наложи на Веселин Марешки присъда 4 години лишаване от свобода при общ режим и глоба 8 хил. лв. Наказанието е за това, че през 2014 г. той е заплашвал заедно с Красимира Колева да разруши заведението „Ред хот“ във Варна и да прекрати търговската дейност на собственика му, за да го принуди да му плаща по 10 хил. лв. месечно. Заплахите са били придружени с унищожаване и повреждане на имущество

Делото срещу Марешки и Колева бе образувано във Варненския окръжен съд през 2015 г., но започна едва през 2018 г. заради отводи на два съдебни състава. Двамата са обвинени, че в периода от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. се опитали да принудят наемателя на пицарията „Ред хот“ във Варна да плаща наем от 10 хил. лв. на тях вместо на собственика на пицарията Тони Димитров, с когото е сключен договорът. Тони Димитров е бивш съпруг на Красимира Колева, като според държавното обвинение тя не успяла да получи по съдебен път собствеността върху пицарията и затова потърсила съдействие от Марешки. Той пък притежавал земя пред заведението.

След като Асен Миланов отказал да им плаща, двамата подавали жалби и инициирали проверки на законността на изградена външна конструкция на пицарията и дори спрели електрозахранването ѝ. Тогава Асен Миланов се обърнал за помощ към общинския съветник от Варна Костадин Костадинов (лидер на партия „Възраждане“). Когато той отишъл на мястото, Марешки започнал да го снима с телефона си. В отговор Костадинов решил да направи същото, но в този момент бизнесменът се приближил и го ударил с юмрук в лицето пред присъстващите полицаи.

През октомври м.г. Марешки бе оправдан от Варненския окръжен съд, който намери за невинни както него, така и Красимира Колева. Отхвърлени бяха и предявените от Асен Миланов граждански искове в размер на 40 хил. лева за неимуществени и 14 830 лв. за имуществени вреди.

На 14 септември м.г. обаче Варненският апелативен съд наложи и на Красимира Костова 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим. Тя трябва да заплати и глоба в размер на 6 хиляди лв. Без уважение обаче остават гражданските искове за 40 хил. лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди и близо 15 хил. лв. за увредено имущество.

В предходно заседание апелативният съд изясни, че между Марешки и Костова е имало финансови взаимоотношения

Заради заем от 65 хил. лв., даден на Костова от Марешки, в полза на съпругата на лидера на „Воля“ е била учредена договорна ипотека. Според прокуратурата именно паричното задължение е станало причина за действията на Марешки.

Това не е единственото дело за изнудване срещу него. Лидерът на „Воля“ е обвинен от спецпрокуратурата и за изнудване чрез заплахи на седем собственици на аптеки във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *