10 чудни църкви, които ни дават не само вяра, но и легенди

Усъмните ли се в силата на вярата си, отидете там. Посетете някоя църква, където ще намерите упование и надежда. Храмовете винаги са с отворени врати, за да ни пречистят и да ни заредят с нова позивтивна енергия. Има обаче и такива молитвени домове, в които всичко е пропито с история, легенди и обвити в някаква красива мистерия. Представяме ви 10 чудни места, в които може не само да се помолите, но и  и да научите много интересни неща.    

Църквата „Свети свети Теодор Тирон и Тодор Стратилат”

Това е една от най-старите църкви в България, построена е преди повече от 4 века – през 1614 година. Храмът „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” е изграден като трикорабна базилка от будни и заможни местни жители. Той е уникален не само по своята архитектура – наполовина в земята без купол и камбанария, но и със своите 460 стенописа, на които реставрация не е правена. Тук за първи път е изографисан Кирил Философ като светец. Това е и църквата в България с най-много изрисувани жени светици. Една от забележителните икони е и сцената Преображение Христово, известна още като Исус в космическа ракета. Край храма има извор с лековита вода. По традиция хората пускат монети в него, за да се върнат отново на това свещено място. Църквата се намира в разложкото село Добърско.

Реклама

Узунджовската църква

Това е най-голямата селска църква в България. Издигната е преди много години върху основите на тракийско светилище, но след това е разрушена и превърната в джамия. Става част от огромен, по думите на османския пътешественик Евлия Челеби, „приличен на крепост“ кервансарай, чийто централен вход е все още запазен. В началото на миналия век храмът връща първоначалното си предназначение. Това е единствената църква в България, на чийто иконостас има надписи на глаголица. Намира се в село Узунджово.

Църквата в село Долен

Село Долен се намира в община Сатовча, населеното място е пълно с вековни къщи, които са паметници на културата. На много места е запазен древният калдъръм. Оставате с усещането, че ст е в някаква приказка, сякаш времето е спряло. Разбира се, не бива да пропускате възможността да разгледате старата църква. В храма има прекрасни стенописи и цветен дървен таван, каквито не можете да видите на много места. Ще ви направят впечатление изображенията на дявола вдясно от входа.

Червената църква край Перущица

Тази църква на по-малко от километър от Перущица не е място, където можете да запалите свещ. Но пък е място, където можете да видите как са изглеждали църквите преди повече от 1500 години. Заради червените тухли и розовия хоросан, от които е изградена, местните хора я наричат Червената църква.

Църквата „Света Петка Българска“ на Рупите

Посетете тази църква не само заради енергията на мястото, където пророчицата Ванга е помогнала на хиляди хора. Храмът на Рупите се различава от повечето църкви в България по своите икони, дело на художника Светлин Русев. „А в храма ще идват хора от всички вери. Тук ще стане втори Йерусалим!”. Това са думи, казани от Ванга през 90-те години на миналия век. И Рупите привличат все повече посетители от страната и чужбина. Край храма има изграден и комплекс с помещения за венчавки, за изложби, за почивка.

Българският Йерусалим. Земен рай. Прекрасно кътче за отдих и уединение. Най-красивото място за молитва. Оазис на спокойствието и смирението. Това са част от определенията на посетители и миряни за манастирския комплекс “Ванга” в местността Рупите. Тук наистина всичко е изпипано до последния детайл. Зеленината примамва погледа, навсякъде блести от чистота.

Скалните църкви в Маточина и Михалич

В пограничното село Маточина има скална църква от 10-и век. В нея до средата на миналия век са се извършвали богослужения, а на платото над нея са се провеждали събори. Църквата е вкопана в скала на едно от възвишенията на Сакар планина. Дълбочината на помещението е 14 метра, а отстрани на входа ще видите следи от изсечени в скалата стъпала. За скалната църква в близкото село Михалич се слиза се по стълби до издълбана в меката варовикова скала кухина. В самия храм ще видите каменен олтар и 6-метров купол.

Църквата „Свети Георги“ в село Златолист

Църквата в село Златолист е свързана с историята на пророчицата Преподобна Стойна. Хора от различни места по света се стичали при нея с молби за помощ и лечение. За нея се смята, че е предшественичката на Ванга. За църквата се вярва, че ще излекува болен, ако се преспи в нея. Тук е пълно с миряни в навечерието на храмовия празник на 6-и май. Самата Преподобна Стойна е живяла на втория етаж на храма, гробът й е в двора на светата обител. В нейната стаичка миряни пишат бележки с желанията си и ги оставят там с надеждата, че ще се сбълднат.

Църквата „Свети Антоний“ в Мелник

Църквата „Свети Антоний“ в Мелник лекува душевноболни. Това е единствената православна църква в България, посветена на този светец. В целия свят пък са само две, като втората е в Италия. Още с влизането си в храма ще забележите необичайните стенописи – ангели, ярки цветя, къщи с прозорци. Нарисуваните прозорци са наполовина черни – символиката е, че идваш с проблем и си тръгваш с пречистена душа. В средата на храма има колона с вериги, там връзвали душевноболните, за да бъдат излекувани.

Скалният параклис „Света Петка”

В скалите над главния път в град Трън има един малък параклис, който си струва да посетите, ако не в търсене на чудо и изцеление, то заради невероятната история на живялата в него българска светица света Петка. Щом изкачите стъпалата до скалата, ще попаднете в малка пещера, пълна със светини и икони.Мястото е обвито в легенди и си заслужава да се види.

Подводният параклис „Свети Николай“ край Приморско

Първият в България подводен параклис се появи край Приморско през лятото на 2013 година. За да го посетите, ще трябва да се гмурнете на около 10 м дълбочина. Покровител на този уникален храм е Свети Николай Чудотворец. С неговия лик е и едната от каменните икони, в близост, до която е монтиран и камък с кръст и свещник, в който бъдещите посетители ще могат да запалят химически пръчици, вместо свещи.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *