Талантите ни в сноуборда са отбор на месец март

Младите ни звезди в сноуборда Тервел Замфиров, Кристиан Георгиев, Петър Гергьовски и Александър Кръшняк спечелиха 9 гласа от общо 25 на спортните редакции в анкетата на Пресклуб „България“ за март. Те завоюваха 5 медала на Световното първенство в Австрия – 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала. На второ място в подреждането, само с 1 глас разлика /8 гласа/ са баскетболистите на „Черноморец“ Бургас, носители на Купата на България и водачи във временното класиране на първенството в НБЛ, третата позиция е за младежкия национален отбор по футбол /6 гласа/, който победи Полша като гост в квалификациите за Европейско първенство, а четвърти са националния женски отбор по сабя /2 гласа/, който спечели бронзовия медал на турнира за Световната купа „Акрополис къп“.
Вицепрезидентът на федерацията Бобев поздрави талантливите сноубордисти за наградата и изрази увереност, че в бъдеще ще има още поводи да бъдат избирани за отбор на месеца. „Оценката е много висока. Световното първенство е най-висшият форум за участие на младежи. Целите вече са Световната купа, която носи и олимпийска квота. Те имат много сериозен потенциал да я спечелят“, заяви Бобев. „Дай, Боже, да стигнем до там петима да имат квоти и да трябва да определим четирима, колкото е максимума за една страна“, пожела си за Игрите през 2026 г заместник-ръководителят на федерацията по ски и сноуборд, която вчера отпразнува официално вековния юбилей на белите спортове на родна земя. Бобев разкри, че обмислят да привлекат още един треньор за работа със сноубордистите. Освен това, средствата, които се осигуряват нарастват и те ще стават все повече в съответствие с високите постижения, увери той.
Кристиан Георгиев, който спечели златния медал на паралелен слалом на Световното първенство Лахтал и с малка преднина остави със среброто миналогодишния световен шампион Тервел Замфиров, сподели, че е много доволен от представянето и целта е постигната. Отборният дух е толкова силен, че младежите се чувстват като едно семейство. Те навсякъде са заедно, не само на белите писти, но в свободното си време, през ваканциите.
„Ние сме отбор по всяко време на годината и така ще вървим към Световната купа и ще знаем, че сме на световно ниво“, каза Тервел, който на Световното първенство освен в паралелния слалом, грабна сребърния медал и в паралелния гигантски слалом. „През 2023 г взехме 4 медала, а сега 5“, напомни той растящия успех на отбора.
„За първи път съм студент и състезател“, добави Тервел. Той учи ветеринарна медицина в Лесотехническия университет и паралелно в Националната спортна академия. „Взел съм всички 9 изпита“, отчете талантливият сноубордист, който оказва се не е единственият от отбора с амбиция да се дипломира в два университета. Две висши образования едновременно ще завършат Кристиан Георгиев и Александър Кръшняк.

А Петър Гергьовски, който направи бронзов дубъл на Световното първенство, на паралелния слалом и на паралелния гигантски слалом, единствен не е все още студент, тъй като му предстои първо да завърши 12-и клас. Той сподели, че със сигурност ще продължи обучението си в НСА, както всички свои съотборници, но за второ висше все още няма ориентация. Петър си спомни, че на Европейската купа в Пампорово, когато той направи бум със злато и сребро, е изживял изключителна емоция близо до родното Чепеларе пред собствена публика. Той призна, че винаги може да разчита на съвет и помощ от най-титулувания наш сноубордист Радослав Янков, който също е гордост на чепеларската школа.
„Това, че сме отбор, улеснява задачата ни, улеснява тренировките ни и ще продължим така занапред“, каза Ал. Кръшняк, който с Кристиан през 2025 г вече ще се състезават при мъжете. „Все пак мъжкият спорт е много сериозен. Надявам се след няколко години да спорим за медалите на Световната купа. Може да се надяваме на олимпийска квота за 2026 г“, допълни Кристиан.

Снимка: БТА