Васил Гарнизов: Поведението на Борисов показва, че той признава, че има и по-силен от него

Новото поведение на бившия вече премиер Бойко Борисов показва стремеж да се омекотят страстите, както и се вижда стремеж на новото правителство да покаже стабилност. Това коментира в студиото на „Тази сутрин“ политологът доц. Мария Пиргова.

Шестото служебно правителство на България встъпи в длъжност. На специална церемония в президентството кабинетът на Стефан Янев положи клетва. Борисов предаде властта с думите – „Прекрасен избор“.

Според социалния антрополог и политолог Васил Гарнизов поведението на бившия министър-председател показва, че той признава, че има и по-силен от него. Хвали косвено президента и пряко неговите решения. Това е знак, че нещо става. Той преди 3 седмици в едно интервю каза: Може и втори да сме. Започна да си подготвя място, което значи – не е задължително да сме първи, но няма да позволя да съм изместен и демонизиран. Показва, че има среди около президента и противниците на Борисов, които са склонни да не е изместен напълно бившият премиер, смята Гарнизов. Той коментира и състава на служебния кабинет и освобождаването от длъжност на административният секретар на МВР Бойко Славчев.

Правилно е да се чете служебното правителство като послание на Радев към обществото – Искаме да вземем някакъв контрол на МВР чрез Бойко Рашков, който познава системата и да ограничи предварителното купуване на гласове. Минава и посланието, че личното деяния на Борисов ще се гледат под голяма лупа, каза Гарнизов. Според него е ясно, че няма да се пипа енергетиката, защото е избран човек на статуквото в система. Той смята и че във външната политика също е избран министър, който е „дялан камък“ и вероятно по оста Българи-Русия няма да се задълбочават проблемите от последните скандали.

Целта на това правителство е да осигури честни избори и ще се съсредоточи именно в това кабинетът, смятат експертите. Те допълниха, че не виждат реваншизъм в новото правителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *