Янаки Стоилов поиска проверка на твърденията на Илчовски

Новият правосъден министър Янаки Стоилов за първи път председателства днес заседанието на Висшия съдебен съвет.

Служебният министър заяви преди началото на заседанието, че очаква конкретика по твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства срещу известен арестант в затвора.

Готовност за проверка, но и очаквания за повече конкретика за времето, когато се е случило това, мястото и предполагаемите замесени хора, поиска Стоилов.

Янаки Стоилов коментира и напрежението около приетите на първо четене в закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс промени, които останаха с този статут при закриването на парламента. Те са свързани със закриването на специализираните съдилища и прокуратура.

Декларация срещу това закриване е точка първа от дневния ред на Висшия съдебен съвет.

В декларацията се обявява подкрепа за работещите там, има присъединяване към декларация, която вече бе приета от Прокурорската колегия на ВСС и се предупреждава, че закриването на спецструктурите може да създаде напрежение и да попречи на борбата с престъпността, напомня БНР.

Логиката на Стоилов обаче е, че преди да се приемат декларации, трябва да се направи анализ на работата на специализираното правосъдие, включително и през прочита на европейските препоръки по отношение на специализацията, борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Затова той предлага на членовете на ВСС първо това да бъде обсъдено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *