„Сдружение Азбукари“ организира „Парад на буквите“ на 24 май

Верен на своето име и на основната си мисия – да бъде будител и изразител на родолюбивото възпитание на българчетата и на тяхната просвета, екипът на „Сдружение Азбукари“ за втора поредна година предлага нестандартна и вдъхновяваща идея за посрещане на празника 24 май – с „Парад на буквите“, научи ДУМА от Яна Трендафилова, координатор на „Сдружение Азбукари“.

„Мама“, „родина“, „България“, „обич“, „мир“, „свобода“, „приятели“… Любими български думи, които в детството сме редили с картончета с буквите от българската азбука на празничните шествия по случай 24 май. Сега можем да ги наредим с тениски“, е идеята на екипа.

„Нека на 24 май облечем тениски с буква от българската азбука и подредим любимата си дума. Може да се снимаме, преди да отидем на празничното шествие „Парад на буквите“, което организира „Сдружение Азбукари“ на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Маршрутът на „Парад на буквите“ е с начало площад „Славейков“, продължава по ул. „Г. С. Раковски“, вдясно по ул. „Оборище“ към катедралния храм „Св. Ал. Невски“, заобикаля храма отляво и по ул. „Оборище“ към бул. „Васил Левски“ до паметника на Васил Левски. Продължава по бул. „Янко Сакъзов“ до главния вход на парка „Заимов“ откъм ул. „Васил Априлов“, където празникът ще продължи.

Тениската ще е и „входен билет“ за празника в парка „Заимов“. Всеки, който я носи, ще има шанса да получи безплатно напитки, лакомства и специална изненада от „Сдружение Азбукари“  – плакат „Върви, народе възродени“, „Левски“ или „Аз съм Българче“.

„Живеем във време на изпитания и предизвикателства. И точно днес, повече от всякога, писаното българско слово ни лекува, успокоява, вдъхновява, прави ни по-силни и ни въздига. Във времена на продължаваща пандемия повече от всякога буквите от българската писменост, създадени от светите братя Кирил и Методий, са нашето спасение в жаждата за жива комуникация между хората. С тези букви ние изписваме най-красивите послания към своите близки и приятели, към всички сънародници. Щастливи сме, че ги имаме, българи!“, казват организаторите от „Сдружение Азбукари“.

И тази година децата ни няма да кичат с венци портретите на светите братя Кирил и Методий в училищния двор. Но могат да отбележат празника вкъщи, заедно със своите родители, предлагат Азбукарите. По този повод те издадоха и разпространяват плакат, посветен на празника и на светите братя Кирил и Методий. Той е с размери 70 на 100 см и с лайсни, за да може да се закачи в българските домове. Създаден е от Кристина Борисова, преподавателка в Националната художествена академия. На него са отпечатани и първите куплети от химна „Върви, народе възродени“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *