Първото Виенско колело е сглобено в Пловдив

В центъра на Пловдив се извисява гигантско Виенско колело. То е монтирано на площад “Централен” по случай 400 години от създаването на първото такова съоръжение във Филибе.

Колелото е с диаметър 33 метра и има 24 кабинки за посетителите.

Любимата атракция на малки и големи се появява за първи път в… града под тепетата! На 17 май 1620 година на панаира английският пътешественик Питър Мънди прави рисунка и описва непознатата до този момент въртележка. По думите му за децата имало спецални приспособления, за да не паднат.

Съоръжението се прочуло като карнушка. Чак през 1728 г. се появява в Англия, а след това и в други страни по света, където става известно като “Bulgarian pleasure wheel” или “Bulgarian ride”.

Баща на американския му вариант е Джордж Уошингтън Гейл Ферис, познато с името Ferris wheel.

Диаметърът му е 75 метра, а масата  – 2000 тона. Задвижва се с помощта на 2 парни машини с мощност 1000 конски сили всяка. Прикрепени 36 кабинки, като във всяка от тях има 20 места за сядане и 40 места за правостоящи или общо 2160 човека капацитет. Всяко завъртане на колелото се извършва за 20 минути.

Малко след смъртта на Ферис, по негов проект, през 1897 г. е построено подобно колело във Виена, което е запазено до наши дни и е сред най-големите атракции на града.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *