Съюзът на българските творци набира сила

Димитър Йовков

      Неотдавна сформираният „Съюз на българските творци“ набира сили. Още първата му проява – музикално-поетичният рецитал  „И дъжд и слънце и любов“, придружен с концертно рисуване на Иван Яхнаджиев и ученици, показа неговия потенциал и амбиции. Последва първо-априлско тържество, състояло се в СБЖ. След него – концерт-рецитал – „С Русия в сърцето“,  събрал много публика в мраморното фоайе на столичната библиотека.
      Творците на съюза зарадваха своите приятели в Националната библиотека с тържество, необичайно по своя замисъл и посветено на големия наш писател Емилиян Станев. Великолепната наша пианистка и композиторка Благовеста Константинова представи операта си „Крадецът на праскови“. Зрителите буквално станаха на крака, въодушевени от прекрасната музика, изпълнена от тенорът Ивайло Дончев -лауреат на конкурса “ Гласът на България“ и Кристина Александрова – сопрано.Драматичността на ариите и дуетите контрастираше с тъгата и вълнението на Ноктюрното, изпълнено на пианото от Бл. Константинова  и цигуларката Анастасия Детистова Абаджиева. Между музикалните изпълнения звучаха откъси от романа, изпълнени от актрисата (преподавател и писател) проф.Цонка Великова,  която е автор  на либретото на операта. Много нейни стихове са увековечени в камерни песни, композирани от проф. Константинова.А финалният дует на операта е  върху текст на нейната майка, поетесата Тинка Константинова.
      Прозвучаха и откъси от отдавнашно интервю на големия наш журналист Йордан Христов, прочетени от конферансието Антоанета Титянова, ръководител на филиала „Акорди“ към  Съюза на българските творци.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *