БАНСКО ЛЯТО 2021

Представяне на културен и спортен календар БАНСКО ЛЯТО 2021

ПИРИН РЪН

27 юни 2021г.

За 11-та поредна година град Банско и величествената Пирин планина ще събере най-добрите планински и екстремни спортисти за изкачването на връх Вихрен в състезанието по планинското бягане и колоездене Пирин Рън 2021. Събитието се организира от сдружение „Спортен клуб маратон“ съвместно с Община Банско. Маратонът събира над 70 участника от цялата страна и ще се проведе в три дисциплини:

– състезание по планинско бягане – 13 км;

– състезание по планинско колоездене – 26км;

– планински дуатлон /колоездене и бягане/ – 29км.

 

БАНСКО НОМАД ФЕСТ  

от 28 юни  до 4 юли 2021г.

За втора поредна година над 300 дигитални номади ще се съберат в град Банско.  В рамките на седем дни те ще имат възможност да почерпят практично знание и мотивация от опита и историите на 50 вдъхновяващи говорителя, които са подготвили  невероятна комбинация от презентации, работилници, спортни занимания и природа.

Номадите – хора, които пътуват и работят онлайн – ще имат възможност да разкажат за своите разбирания и стандарти на живот, наслаждавайки се на красивата Пирин планина. Споделеното работно място в Банско обединява номадската общност в града и има около 100 члена през годината.

 

ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ

от 28 юни до 4 юли 2021г.

По инициатива на Регионалната занаятчийска камара – Банско с подкрепата на Община Банско за първа година  се организира Панаир на занаятите. Гостите и жителите на града ще имат възможността да се насладят и да се докоснат до традициите и демонстрациите на български занаяти представени от местните майстори.

 

ФЕСТИВАЛ НА БАЛКАНСКОТО ВЕСЕЛИЕ „БАЛКАНСКИ КОТЕЛ“

 2 и 3 юли 2021г.

От 2 до 3 юли ще се проведе първото издание на фестивала. Организатор на фестивала е продуцентска фирма „ЕНИ ФИЛМ“ с подкрепата на Община Банско. По време на фестивала ще чуете и видите всички жанрове на изкуството – певци, инструменталисти, танцьори, групи за изворен фолклор и пресъздаване на обичаи, както и кулинари – професионалисти и любители. Програмата на фестивала включва музикално танцова фиеста с участието на атрактивни професионални и любителски формации и индивидуални изпълнения от България и Балканите. Надсвирване и надиграване, пищна кулинарна изложба на традиционни бански специалитети и гала концерт.

 

ПИРИН СКАЙ

 3 и 4 юли 2021г.

За втора поредна година ще се проведе двудневното планинско предизвикателство във високата част на Пирин. В рамките на един уикенд се провеждат няколко състезания по бягане. Ден 1 е денят на вертикалния километър от Бъндеришка поляна до връх Кутело. Ден 2 е деня на Пирин скай в две дисциплини 34 км и 10км. Организатори на събитието са организациите Рън БГ и Трайл систем.

 

КУЛТУРНИ ВЕЧЕРИ „ТРАДИЦИИ И ИЗКУСТВО“

от 2 юли до 22 септември 2021г.

За седма поредна година ще се състои уникалния проект на Община Банско Културни вечери „Традиции и изкуство“ – в продължение на два месеца Туристическия информационен център се превръща в своеобразен форум на банската култура. Жители и гости на града  имат възможност да участват в организирани демонстрации и да научат  позабравени вече занаяти  и умения  – предене и пресукване на вълна, плетене на шушони,  бродириране на сувенирни топки, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени, демонстрация на българска бродерия  и дърворезба. Тъкането на разбой в  музей „Велянова къща“ е една от атракциите, заложени в програмата, като успява  да пренесе хората в друг отминал свят – автентичен и цветен.

Демонстрациите  се съпровождат  от фолклорни състави от всички селища на Община Банско, които същевременно демонстрират местното музикално богатство изразено с автентични инструменти и традиционни бански песни и културното наследство, изразено в автентични носии от региона.

За запалените по народни песни и танци в читалище „Никола Вапцаров“ се провеждат уроци по тамбура и уроци по народни танци.

Гостите на града имат възможност да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на района, като посетят организираните от Музеен комплекс еднодневни турове до археологически комплекс  „Свети Никола”, късно антична крепост „Ситан Кале” и инфотурове в Музеен коплекс – Банско.  Образователни интерактивни игри „Деца в музея“ подаряват на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско.

Множество местни автори преобразяват фоайето на Посетителския информационен  център  като се организират изложби на теми живопис, дигитална графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.

Разбира се, помислено е и за кино феновете с различни филми за Банско и бански дейци, представители на духовния и на литературния свят, които се прожектират в Туристическия информационен  център.

 

 ДНИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

9 и 10 юли 2021г.

За първа година ще се състои кино на открито на централния площад с два съвременни  български филма – комедиите „Академия за мъже“, режисьор Георги Костов и „Летовници“, режисьор Ивайло Пенчев. Организатор на събитието е дружеството „Кино под звездите“  ЕООД със съдействието на Община Банско.

 

ЛЯТНА ОПЕРНА ВЕЧЕР НА ОТКРИТО

17 юли 2021г.

Камерна опера Благоевград с подкрепата на Община Банско за втора поредна година ще зарадва гостите и жителите на града ни с две представления от тазгодишния им календар на режисьора Станислав Кимчев. Едноактната комична опера „Слугинята господарка“ и „Капелмайсторът“ – оперен спектакъл за малки и големи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *