Българи сме. От Бесарабия

На 17 юни в  Литературния клуб Перото, НДК, бе представен  юбилейния брой на Алманах „Родолюбец“
Десетият брой на Алманах Родолюбец е юбилеен и защото е посветен на 30-годишнината на Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи Родолюбец. Възникването на тази организация е свързано с родолюбивата идея за активизиране на контактите между българите от метрополията и най-голямата историческа българска диаспора.
Гл. редактор на новият ни брой е Кирилка Демирева. Сред авторите са Михаил Иванов – съветник на президента Ж. Желев, Петър Воденски – посланник на България в Молдова, проф. Николай Червенков – историк от Кишинев и първият ректор на Тараклийския университет, проф. Елена Налбантова от Великотърновския университет – изследовател на бесарабската българска литература, проф. Иван Гаврилов – известен онколог и модерният будител, Милена Димитрова – съветник на вицепрезидента Илияна Йотова, доц. Елена Рацеева, д-р Мария Билга-Илиева, д-р Олга Воденчар, д.и.н. Иван Думиника, един от основателите на Родолюбец дипломат Емил Миланов и мн. други. Публикувани са факсимилета на много оригинални документи.
В рубриката «Гласове от българска Бесарабия» са представени българските поети и белетристи от Бесарабия. С нови стихове участва поетът Нико Стоянов. Тук са творбите и на познатите Таня Танасова-Тодорова, Владимир Калоянов, Димитър Пейчев, Анна Малешкова, Георги Барборов, Димитър Боримечков.
В новият брой на двугодишното издание на нашата организация дебютирам със самостоятелна рубрика: „Българи сме. От Бесарабия“
Наталия Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *