Ето колко струва да шамаросаш Макрон

Мъжът, който във вторник удари плесница на френския президент Еманюел Макрон, беше осъден на 18 месеца затвор, 14 от които условно, предаде Франс прес.

Прокуратурата в югоизточния град Валанс бе поискала 18-месечна присъда за Дамиен Т., който призна, че е зашлевил Макрон при посещението му в департамент Дром.

Насилието срещу високопоставен държавен служител във Франция се наказва с до три години затвор и глоба от 45 000 евро.

Тази плесница, е „напълно недопустима” и е „акт на умишлено насилие”, подчерта представителят на държавното обвинение Алекс Перен в присъствието на 28-годишния мъж с дълга коса, зелена фланелка и очила, съден по бързата процедура. В съдебната зала имаше и много журналисти.

Прокурор Перен поиска нападателят да бъде оставен в предварителния арест заради опасност от рецидив, предвид „своеобразната студена решимост” на подсъдимия, който членува в дружества, свързани с бойни изкуства, Средновековието и комикси манга.

Досега Дамиен Т. не е бил познат на правосъдието. Пред съда извършителят заяви, че е действал импулсивно, а не по план. Той бил мотивиран от гнева си, че Франция „запада”, предаде Асошиейтед прес.

Французинът, идентифициранот медии като Дамиен Тарел, призна, че е ударил на президента „твърде силен” шамар. „Като видях неговото приятелско и лъжливо изражение, почувствах погнуса и реагирах бурно”, каза той пред съда.

Беше импулсивна реакция. Аз самият се изненадах, че се стигна до такова насилие, увери мъжът.

Дамиен Тарел разказа, че е обсъждал с приятели да вземат яйца или торта, които да хвърлят по Макрон, но се отказали.

„Мисля, че Еманюел Макрон олицетворява упадъка на страната ни”, каза Тарел, без да обясни какво има предвид.

Мъжът заяви на съда, че подкрепя движението на „жълтите жилетки”, което разтърси управлението на френския президент през 2019 г., отбелязва АФП.

Той разказал на следователите, че има десни и крайнодесни политически убеждения, без да е член на партия или групировка, съобщиха от прокуратурата.

Днес Макрон не коментира делото срещу Тарел, но каза, че „нищо и никога не оправдава насилието в едно демократично общество”.

Пред френската телевизия Бе Еф Ем президентът заяви, че не е кой знае какво да те зашлевят, когато се приближаваш към множество, за да поздравиш някои от хората, чакали твърде дълго. „Не трябва да правим този глупав и насилствен акт по-значим, отколкото е всъщност”, посочи Макрон.

Същевременно френският президент предупреди, че станалото не бива и да се омаловажава, защото всеки служител, облечен с държавна власт, следва да бъде уважаван.

Друг мъж, арестуван по време на суматохата след плесницата – Артюр С., ще бъде съден догодина за незаконно притежаване на оръжия. В дома му са открити книги, сред които „Моята борба” на Хитлер, както и знамена – едното, символизиращо комунизма, а другото – руската революция. Нито Дамиен Тарел, нито Артюр С. имат полицейско досие.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *