За 90% „Борисов 3“ е бил корумпиран

Над половината българи – 56%, са убедени, че Бойко Борисов и министрите му са корумпирани, а 67% имат същото мнение за депутатите. Това показва социологическо проучване сред 3000 души, проведено у нас от TNS BBSS между 13 октомври и 6 декември 2020 г. по поръчка на „Трансперънси интернешънъл“ и разпространено преди седмица с Глобалния барометър на корупцията. Запитани дали служители на правителството са корумпирани, 49% отговарят „почти всички“, а 41% – „някои“. Усещането за тотална корупция на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ остава за изследвания период, въпреки че три месеца по-рано премиерът извърши под натиск на протестите четири смени на министри.
Половин година преди парламентарните избори на 4 април 79% от анкетираните казват, че нямат доверие на централната власт – правителство, политици и служители в публичните институции. Местните власти са в малко по-добра ситуация – 58% посочват, че не се доверяват на кметовете и общинските съвети.
65% от българите казват, че се страхуват от последици, ако подадат сигнал за корупция. Едно от обясненията за това е недоверието на хората в съдебната система и полицията. 40% са казали, че всички магистрати са корумпирани, а други 46% – че такива са някои от тях. Според 34% полицията е тотално корумпирана, а 58% вярват, че има и почтени полицаи. Шефовете на фирми със сигурност участват в корупция, смятат 34% от анкетираните. Такова е мнението за банкерите на 32% от българите. 31% считат, че и неправителствените организации са корумпирани. Такова е мнението на 27% от запитаните за президента Румен Радев и хора от екипа му.
Всеки пети у нас – 19%, признава, че е плащал рушвети под някаква форма – пари, подаръци или услуги. Запитани къде са давали подкуп, 19% отговарят, че им се е налагало да подкупват служители в обществените болници. При допитването в Румъния така отговарят 22%, в Литва – 19%, в Унгария – 18%, в Хърватия – 15%. У нас 15% признават, че са давали рушвети в полицията, докато в Румъния и Хърватия това казват 7% от хората. 13% от анкетираните българи посочват, че са давали подкупи в съдилищата – по този показател само Белгия е с 12%, а всички останали членки на ЕС са под 10%. На 11% от българите им се е налагало да дават рушвети в училищата, което е най-високият резултат в ЕС заедно с Румъния. 8% от сънародниците ни казват, че са давали подкупи в институции, за да им издадат документи. Това ни прави втори в ЕС по този показател след Румъния – 9%. В институциите за помощи за безработица и социални плащания рушвети са давали 5% от българите. В тази класация водят Румъния и Хърватия с по 7%, следвани от Унгария с 6%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *