Личев заварил 11 екошефове, назначени без конкурс

Заварих 11 директори на РИОСВ, „Национални паркове“ и „Басейнова дирекция“, за чиято длъжност не е бил проведен конкурс, съобщи министърът на околната среда и водите Асен Личев. „Още не съм ги сменил. Уважавам професионализма. Ако се докажат – да останат да работят, ако не – ги уволнявам веднага“, отсече Личев. Министърът обаче е уволнил шефката на РИОСВ в Бургас Детелина Иванова. Мотивът за решението му е, че тя е отменила забраната на строителство на дюните в местностите „Каваци“ и „Смокиня“. Също така е отменила и издадената от нея заповед, след като я е обявила за нищожна. Личев коментира, че с това уволнение е „направил добро за България“. Повече от 40 дни министърът не можел да открие директорката на ОПОС, за да уволни и нея.
На 9 април – в края на мандата си, предшественикът му на поста Емил Димитров е подписал заповед, с която е отменил императивната забрана за строителство в местностите „Веселие“ и „Смокиня“. „На практика Димитров въвежда изключения. Отмених заповедта като нищожна. Уволних лицето като негодно – Детелина Иванова, директор на РИОСВ в Бургас“, каза Личев и допълни, че тя е отменила забраната за всякакво строителство на защитените дюни в „Каваците“.
Екоминистърът разкри, че по Оперативната екопрограма са били предвидени 34 млн. лв. за недостатъци, които бяха визирани в плановете за управление на риска от наводнения. Кабинетът „Борисов 3“ обаче е възложил консултанската дейност на Световната банка. Към момента е генерирано закъснение между 9 и 17 месеца по отношение на плановете за управление на риска от наводнение и плановете за управление на речните басейни, което ни застрашава с нова наказателна процедура на ЕК, каза Личев. Предварителният доклад седял над една година на бюрото на зам.-министърката на околната среда Атанаска Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *