Microsoft предизвиква бизнес модела на Apple с Windows 11

Американският технологичен гигант Microsoft представи официално новата си операционна система Windows 11, която представлява първия сериозен ъпгрейд след 2015 г., когато излезе Windows 10.

Промените в новата софтуерна платформа са директно предизвикателство към конкуренцията в лицето на Apple и нейния доходоносен App Store модел, предава Ройтерс.

Windows 11, който се очаква да излезе на пазара до края на годината, ще включва новото приложение Windows Store, в което софтуерните компании и разработчици ще могат да предлагат собствените си продукти и да ползват собствените си платежни системи, без да дължат комисиони на Microsoft.

Освен това потребителите ще имат възможност да ползват и приложения, работещи под операционната система Android, благодарение на технологичното партньорството на Microsoft с Amazon и Intel.

Концепцията на компанията е различна от тази на Apple, която позволява на потребителите да купуват и свалят приложения единствено от App Store, а разработчиците са задължени да ползват системата за разплащания на Apple и да плащат комисиони на компанията, които достигат до 30% от трансакциите.

Бизнес модела на Microsoft е предизвикателство и пред Play Store на Google, в който софтуерните разработчици също плащат комисиони.

През последните години операционната система Windows, която доминираше на пазара на персоналните компютри в продължение на десетилетия, започна да отстъпва по популярност на устройствата, използващи софтуерните платформи на Apple и Google.

В корпоративния сегмент обаче тя все още е един от най-печелившите продукти на компанията. Именно към тези клиенти са насочени и някои от основните нововъведения в Windows 11. Едно от тях е интегрирането на софтуера за видеоразговори Teams директно в операционната система, което може да доведе до конфликт с основния конкурент в лицето на Slack Technologies.

Slack, която беше придобита от Salesforce за 27.7 милиарда долара, вече подаде жалба срещу Microsoft в антимонополния регулатор на Европейския съюз, припомня Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *