Избрани филми от Кан ще гледаме на „Синелибри 2021“

Наградите на 74-я кинофестивал в Кан са вече раздадени, победителите ликуват, а ние бързаме да зарадваме българската публика с новината, че част от филмите в програмата на този грандиозен кинофорум ще имат своята българска премиера в рамките на „Синелибри 2021“, съобщават организаторите.
След като през 2020 г. беше отменен заради пандемията, тази година фестивалът в Кан, който обичайно се провежда през май, се състоя на живо между 6 и 17 юли, а на червения килим отново дефилираха едни от най-прочутите кинотворци в света. Беше приятна изненада фактът, че близо 70% от филмите, включени в основната селекция, са създадени въз основа на литературни произведения – ясен знак, че в кризисни периоди изкуството се обръща към съдържанието и неговото качество.
Предстоящото седмо издание на „Синелибри“ ще се състои между 9 и 31 октомври в София и още седем града в страната под мотото „Божествена комедия“ по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Кино-литературната програма, която екипът на фестивала ще предложи на вярната си публика, е изключително впечатляваща и любопитна. Сред филмовите продукции, договорени в Кан, е дългоочакванaта драматична комедия на Нани Морети „Три етажа“ по бестселъра на Ешкол Нево. Израелският писател вече е добре познат в България именно благодарение на тази своя творба, която представлява блестящ експеримент с романа като жанр, но и с опитите на едно разнолико общество да открие своята идентичност. Трите етажа от заглавието кореспондират с три самостоятелни изповеди – метафора на основните етапи в теорията за личностното развитие на Зигмунд Фройд.
Друго значимо заглавие е „Историята на жена ми“ на Илдико Енеди, адаптация на едноименния роман на Милан Фющ, спряган като връх в неговото творчество. Унгарската режисьорка нашумя с филма си „За тялото и душата“ от 2017 г., който беше удостоен със „Златна мечка“ на кинофестивала в Берлин и беше номиниран за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. Трескаво очакване буди провокативната френско-холандска биографична история „Бенедета“ на режисьора Пол Верховен, адаптация по книгата на Джудит Браун „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия“. Режисьорът на „Тя“, „Черната книга“ и „Първичен инстинкт“ не изневерява на инстинкта си да обърква критиката и да скандализира широката публика.
Ще имаме удоволствието да видим „Карай колата ми“ на японския режисьор Рюсуке Хамагучи. Филмът заслужено се нареди сред фаворитите на журито в Кан и спечели наградата за най-добър сценарий, а последният е вдъхновен от разказ на Харуки Мураками. Ще се насладим и на филма „Le Quai de Ouistreham“ („Между два свята“) на известния френски писател, киносценарист и режисьор Еманюел Карер – с Жулиет Бинош в главната роля.
Няма да останат разочаровани ценителите на стилистиката на Франсоа Озон, чийто нов филм „Всичко мина добре“ също ще бъде сред акцентите на „Синелибри 2021“. Главната роля в тази драма, базирана на действителен случай, е поверена на очарователната звезда на френското кино Софи Марсо. Партнират ѝ достолепните актриси Шарлот Рамплинг и Хана Шигула.
Очаква се кино-литературните премиери през октомври да бъдат посетени от много специални гости, включително режисьори, сценаристи, писатели, актьори, истински светила на европейската филмова и литературна сцена. И тази година форматът на „Синелибри“ ще бъде съобразен със здравната обстановка през есента. Предстои да бъдат обявени официалната визия и видеото на фестивала, върху които работи художничката Мария Налбантова.

Три етажа“ – реж. Нани Морети

 

 

Снимки „Синелибри“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *