Медицинските грижи имат нужда от възраждане

Медицинските специалисти протестират вече повече от 2 години за достойни условия на труд, но резултат почти няма, а често държавата откровено се подиграваше с тях. Екипът от експерти на Възраждане анализира финансовия аспект на проблема с ниските възнаграждения на медицинските специалисти и потенциалните възможности за оптимизация на държавния бюджет, така че да бъдат осигурени достойни условия на труд. Трите основни проблема в медицинските грижи са:

  • ниските възнаграждения, които водят до изтичане на български кадри в чужбина и сериозен недостиг на медицински специалисти в България;
  • нечовешко натоварване на медицинските специалисти, които са принудени да работят извънредно;
  • липса на елементарни материали, необходими за осигуряване на медицинска грижа в болничните заведения.

Финансовото измерение на тези проблеми е сравнително трудно да бъде прецизно изчислено, но с някои обосновани допускания експертите на Възраждане изчислиха финансирането, което е необходимо, за да се подобри значително състоянието на медицинските грижи в България. Програмата за развитие на Възраждане предвижда:

  • Възнагражденията на медицинските специалисти да стартират от 2000 лв. В България има 45 000 медицински специалисти, като осигуряването на достойно възнаграждение ще струва на бюджета допълнителни 550 млн. лева на година. Тази сума е предвидена в програмата на Възраждане;
  • Натоварването на медицинските специалисти не е проблем, който може да се реши веднага. Достойното възнаграждение ще направи сектора по-привлекателен и ще запази част от студентите, които ще останат в България. Екипът на Възраждане предвижда краткосрочно решение, което да осигури време за решаване на проблема. В прогмата е записана допълнителна инвестиция от 50 млн. лева на година за намирането на персонал, включително от чужбина, така че натоварването да се балансира, докато се търси генерално решение на проблема;
  • Възраждане предвижда осигуряване на необходимите материали и ресурси за нормалното провеждане на медицинските грижи, като предвидените допълнителни средства са в размер на 100 млн. лв на година и трябва да покрият всички болнични заведения. Има предвиден резерв, ако тази сума се окаже недостатъчна.

Общата сметка показва допълнително финансиране в сферата на медицинските грижи от 700 млн. лева на година. Експертите на Възраждане изработиха план за оптимизация на държавния бюджет, така че да се преразпределят 7 млрд. лева, които всяка година се изразходват неправомерно или неефективно и да бъдат пренасочени към приоритетни сфери, като образование и здравеопазване. Основните направления, от които идват средствата са:

  • раздути разходи за заплати на държавни служители (3 млрд. лева на година);
  • корупционни практики (между 3 и 6 млрд. лева на година);
  • други, сравнително малки разходи (1 млрд. лева на година).

Човешкият ресурс в сферата на здравеопазването е най-важен, а българската държава прекалено дълго време неглижираше проблемите там. Възстановяването няма да е бързо и лесно, но осигуряването на достойни условия на труд е първата и най-важна крачка в тази посока.

 

     Възраждане е с номер 11 в бюлетината!

      България има нужда от Възраждане

     Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *