Цвета Петрова показва изложба илюстрации в „Сохо“

Столичният салон за изкуство и срещи „Сохо“ (ул. „Искър“ 4) представя изложба илюстрации на Цвета Петрова, споделяща механизмите ѝ за справяне със загубата. Експозицията „Coping mechanisms“, която се открива на 7 юли от 7.07 до 21 ч., съдържа 37 илюстрации от въглен, линогравюра и акварел, които може да се разгледат до 7 септември в зала „СоХол“ в „Сохо.

В началото на лятото стените на зелената къща на „Сохо“ ще се покрият с бръмбари. Младата художничка Цвета Петрова вади тези бубулечки от главата си и ги полага в и около картините си. С изложбата си „Coping mechanisms“ ни споделя механизмите си за справяне – за справяне с изолацията и загубата на близки същества. Защото по време на тази пандемия балансът между доброто и злото бе сериозно нарушен. Сякаш безброй бубулечки пропълзяха на повърхността и започнаха да се струпват около нас. И така неусетно насадиха страх, погнуса и всякакви други негативни мисли, чувства и емоции. Неща, които с четката си Цвета, като с пинсета, изкарва от главата си и я освобождава от товара. Желанието й е чрез творбите си да изправи и нас пред собствените ни чувства от подобен характер и да ни помогне да ги трансформираме от заплаха в нещо положително. Като изкуството на Цвета, която наместо да ги изтиква да си ходят надалеч, избира да ги запечата в таблата си и така светът се завръща към цветовете и веселието. Към щастливото. Такова, каквото бе преди пандемията.

Цвета е илюстратор, който работи главно над книжки за деца. сред които и прясно издадената „Срещи с вълшебни създания“. Завършила е „Пластични изкуства“ в Бордо, където участва в две сборни изложби с френските си колеги. Едната е на тема плакати по „Twin Peaks“ и за още повече туист се помещава на лодка, плаваща по реката. Последва магистратура „Илюстрации“ в Портсмут и завръщане в родния град – Варна, и три самостоятелни изложби, последната от която отново в „Сохо“ на тема носталгията към спомените от детството. Сред участията й впечатлява включването ѝ в проекта на „Parakids“, чрез който историите на 7 необикновени деца оживяват с помощта на 7 илюстратори, за да надникнем отвъд затрудненията им към необятното им въображение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *