Вазовите тържества в Сопот започват на 4 юли

Тържествата в Сопот, посветени на 171 години от рождението на Иван Вазов, които са под патронажа на президента Румен Радев, започват на 4 юли от 19 ч. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на програма с участието на музикалната школа „Алмадин“ към НЧ „Иван Вазов – 1871“, самодейни състави към НЧ „Васил Левски 1928“, с. Климент, дуетни изпълнения на Кристина Димитрова и Искрен Пецов, и концерт на Димана. Гост-водещ е Камен Воденичаров, научи ДУМА от Деян Дойнов, кмет на община Сопот. На 5 юли от 17.30 ч. в Етнографския и занаятчийски център „Сопотски еснафъ“ ще се проведе Нощ в Етнографски център – Сопот.

Къщата музей „Иван Вазов“ ще бъде домакин на 7 юли от 17.30 ч. на музикално-поетичен рецитал по стихове на Иван Вазов и музика на Вивалди и Шуберт, с участието на Виделин Джеджев и Йоана Стратева – цигулка, Веселина Иванова – пиано, и актрисата Мария Петкова. От 19 ч. в НЧ „Иван Вазов – 1871“ ще бъде представен спектакълът „Земетръс“ на Младежкия драматичен театър „Матей Икономов“. Къщата музей „Иван Вазов“ ще посрещне на 8 юли от 18 ч. за среща-разговор носители на Вазовата награда за литература от предходни години и ще бъде открита изложбата „В рояка спомени свещени“.

Програмата за 9 юли започва в 9.30 ч. в къщата музей „Иван Вазов“ с „Аз съм българче“ – детско утро, организирано от Центъра за работа с деца, с участието на децата на Сопот. В 11.30 ч. там ще се проведе церемонията по награждаването на лауреатите от VII национален конкурс „Вазовата България“ и среща-разговор с носителя на Детската Вазова награда. В 17 ч. ще се състои среща-разговор с Боян Ангелов – носител на Националната литературна награда „Иван Вазов“ за 2021 г. В 18 ч. в църквата „Св. св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена тържествена литургия по повод 171-та годишнина от рождението на Иван Вазов. В 19 ч. на сцената на НЧ „Иван Вазов – 1871“ започва представлението „Сюрприз“ по разкази на Чудомир, гостува Младежкият театър „Николай Бинев“ – София. От 20.30 ч. на площад „Иван Вазов“ ще се проведе тържествената церемония, посветена на 171-та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература. В 21 ч. започва концерт на „Дийп зоун проджект“, Гъмзата и бенд. Водещ ще бъде Николай Урумов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *