Литературно-музикална фиеста КНИГИ ПО НОТИ

По случай 30-ата годишнина от основаването си издателство „Колибри“ предлага на жителите и гостите на българската столица двудневен литературно-музикален празник! Той ще се състои на 21-22 август на лятната сцена на кино Кабана при Националния дворец на културата.

Създадено през 1990 година – преди три десетилетия, белязани с много предизвикателства, днес „Колибри“ разполага с внушителен каталог от над 2000 заглавия и безупречна репутация както в България, така и отвъд нейните предели. От самото начало на своето съществуване издателството е незаобиколим фактор в културния живот на страната, организатор на паметни срещи с творци от всички краища на света и стожер на добрия вкус. Пандемията осуети възможността да отбележим своя 30-годишен юбилей миналата година, но ние превърнахме отложеното честване в предимство и се посветихме на подготовката на предстоящия маратон от артистични прояви под мотото „Книги по ноти“!

Програмата на 21 август включва поредица от срещи с автограф с любими български писатели; базар за атрактивни ръчно изработени аксесоари и сувенири, вдъхновени от литературни сюжети; представяне на даровити млади артисти; забавен минивинил фестивал и DJ парти с плочи! Базарът ще се проведе със съдействието на Пазари Възраждане ЕАД.

В програмата на 22 август се откроява авторското представление за деца „Магазинче за ноти“ по сценарий на Здрава Каменова, с режисьор Мария Банова. Прелестна поетична постановка, която се уповава на класически и съвременни детски литературни произведения и знакови филмови сцени! Участие ще вземат Здрава Каменова и Юлия Коларова, чиито импровизаторски способности ще зарадват както малчуганите, така и техните родители. Предвидени са изпълнения с бенд на живо и невероятна парти атмосфера. Събитието е с начален час 16:00.

Кулминацията на двудневната фиеста ще се състои малко по-късно същия ден. На 22 август точно в 20:00 ч. започва оригиналният литературно-музикален спектакъл „Книги по ноти“. Разкошна симбиоза от литература, пърформанс и музика, в която всеки зрител ще открие послание за себе си. В сценария са вплетени текстове на Исабел Алиенде, Труман Капоти, Харуки Мураками, Амели Нотомб, Фредерик Бегбеде и други знаменити автори от каталога на „Колибри“. Режисьор на спектакъла е Димитър Стефанов, а музикалната картина е дело на Джинджър Груув. Участват любимците на публиката Филип Аврамов, Петър Антонов, Петко Венелинов, Бойка Велкова, Августина-Калина Петкова.

Всички прояви в кино Кабана на 21 и 22 август ще бъдат озвучени с чудесно подбрана музика за всички гости. В рамките на двудневния празник почитателите на издателство „Колибри“ ще могат да си закупят книги с 40% отстъпка!

На фона на един нелек за изкуството период това феерично лятно събитие е шанс за достъп на широката публика до значими за българския контекст личности, чиито творчески изяви формират културния облик и идентичност на столицата през последните 30 години. Читатели от всички поколения и социални групи ще могат да се присъединят свободно към тези артистични прояви при строго спазване на противоепидемичните мерки. Издателството обещава добро настроение, много изненади, вълшебни подаръци за децата и разхлаждащи питиета за възрастните! Защото любовта към четенето – като всяка истинска любов – трае много повече от 30 години.

Всички събития са със свободен достъп. Прилагаме график на проявите.

Проектът се реализира с подкрепата на Столична община – Лятна програма.

Програма на събитието

  • 21август, 2021 г., кино Кабана

11:00 -20:00 ч.

  • Базар за майсторски изработени аксесоари, свързани с литературни герои и сюжети и с музикални творби
  • Специален кът със сувенири на издателство „Колибри“
  • Минивинил фестивал. DJ парти с плочи

18:00 – 21:00 ч.

  • Верижно четене и поредица от срещи с автограф с любими български писатели, последвани от снимки и интеракция с публиката
  • Представяне на млади български автори и техни произведения

 

  • 22август, 2021 г., кино Кабана

16:00 ч. Детско представление „Магазинче за ноти“

Събитието представлява детски спектакъл, съпроводен с много музика, танци и забава.

 

История една за инструменти музикални и техните стопани,

за нотички палави и доста закачливи,

за Фрида – която мечтае да стане певица…

И за Морис льо Дрън – композитор,

прочут с добрината си в целия град!

 

Сценарий: Здрава Каменова

Музика: Димо Стоянов –П.И.Ф.

Сценография и режисура: Мария Банова

Участват: Здрава Каменова и Юлия Коларова

Времетраене: 40 мин.

 

17:00-19:00 ч. Музика на Димо от П.И.Ф., използвана в театрални представления

 

20:00 ч. „Книги по ноти“ – литературно-музикален спектакъл

Режисьор: Димитър Стефанов

Участват: Филип Аврамов, Петър Антонов, Петко Венелинов, Бойка Велкова, Августина-Калина Петкова

Музикална картина: Джинджър Груув

 

 

Всички прояви са със свободен достъп!

 

Проектът се реализира с подкрепата на Столична община – Лятна програма.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *