Стотици хиляди в Париж: Не на здравния паспорт

Подходът на президента Макрон „разделяй и владей“ се обърна срещу него, стотици хиляди маршируват в Париж против новите ограничения

Те се изправиха на протест за четвърта поредна седмица срещу въведения от президента Макрон и кабинета ваксинационен паспорт, който  отнема огромна част от правата на тези от гражданите, които са предпочели да не се ваксинират по една или друга причина.

Решението влиза в сила след два дни, припомня АФП.

Новите правила, подкрепяни от президента Еманюел Макрон, налагат гражданите да представят документ за проведен пълен курс на ваксинация срещу Covid-19, отрицателен тест или че наскоро са се възстановили от коронавируса, за да могат да се наслаждават на обикновено рутинни дейности.

Пропускът изисква още от 21 юли за посещение на културни мероприятия като кина, театри и музеи. Разширяването на неговото прилагане беше одобрено от Конституционния съвет на Франция в четвъртък.

Протестиращи се събират на метростанция в покрайнините на Париж за поход към центъра, скандирайки „свобода!“ и „не на здравния пропуск“.

В демонстрацията участват и вече преболедували от ковид граждани, като Александър Фурес, който смята, че проблемът със здравния паспорт е елементът на принуда. Освен това съществуват реални опасения, че използването му няма да бъде само временно.

Спорното решение на Макрон вместо да разедини страната на про- и анти-ваксъри, реално обедини двете страни. Днес по улиците на Париж мирно маршируваха буквално стотици хиляди в един от най-големите протести в страната от последните години. Лозунги като “Нашите свободи си заминават“, “Морско свинче роб е достатъчно“ (буквален превод) се разнасят по плакати не само от млади, но и от стари по улиците на столицата.

Процентът на ваксинирани в Париж с две дози достига 70. Въпреки това обаче заразата продължава да се разпространява в страната, като на дневна база здравните власти във Франция отчитат по над 20 000 положителни проби.

Всъщност протести срещу новите ковид мерки на Макрон, според които без ваксинационен паспорт не можеш да влизаш в барове, заведения, ресторанти, магазини, както и е забранен междуградския публичен транспорт, ще има днес в над 150 градове във Франция. Демонстрантите през последните 4 седмици викат по улиците „Не на здравния паспорт“ и „Свобода!“. Техните доводи са, че подобна мярка жестоко ограничава правата и свободите на хората, а държавата се държи като „диктатор“.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *