Как влияе глобалната ситуация със строителните суровини върху кофражните решения?

Според НСИ се наблюдава сериозен ръст през първото и второто тримесечие на новостроящите се жилищни сгради в страната спрямо миналата година. Какви нови тенденции забелязвате в сградното строителство?

През последните години наблюдаваме покачване на жизнения стандарт в България. По време на пандемията средата, в която живеем се превърна и в работна.  За първи път се вижда и отрицателен прираст на хора в София, защото немалка част от тях започнаха да се ориентират към близките до града населени места, където всеки търси уединение, спокойствие, дворно пространство. Подобна е ситуацията и с другите големи градове в България. С навлизането на дигитализацията в ежедневието ни, ние все по-рядко се прибираме вкъщи за вечерта, а прекарваме голяма част от времето в дома си работейки.

peri

Тази тенденция дава възможност на всички участници в строителния процес – архитекти, предприемачи, строители, брокери на недвижими имоти, да разгърнат своето въображение и да предложат на клиентите си по-добра среда на обитание, която да бъде по-близо до природата и по-отдалечена от градския шум. Като резултат в момента се строят доста повече комплекси от къщи или индивидуални жилищни сгради, които са от средно-висок към високия сегмент. Все по-често се говори за т.нар. устойчива архитектура, където се търсят естествени материали, запазва се натуралната им визия, като например съчетание на дървото и сивкавостта на бетона, допълнено с богато озеленяване.

Ние искаме чрез дома си да изразим нашата индивидуалност и поради това еднотипността и конвенционалният подход при този тип сгради изостава. Съвременният човек е доста по-информиран и има определени очаквания и не са редки случаите, в които проектът търпи изменения по време на изграждане. Това изисква определена гъвкавост и адаптивност от страна на предприемачи и строители.

Как влияе повишаването на цените на голяма част от строителните суровини върху бизнеса с кофраж?

Световната пандемия от COVID-19 доведе до сътресения в производството и доставката на основни строителни материали и суровини. Същевременно мерките за стимулиране на икономиките покачиха рязко търсенето. Производителите попаднаха в ситуация, в която не могат да задоволят пазара, което доведе до значително повишаване на цените.

peri
Повишеното търсене в жилищния сектор в България се сблъсква със същите тези трудности за доставка, както и да срещне очакаваните ценови равнища от преди. Постави се въпроса по какъв начин да отговорим на нуждите на строители и инвеститори, които основно бяха повлияни от ситуацията. Това е едно сериозно предизвикателство, с което ние се справяме до сега относително успешно. Гореспоменатите типове сгради са относително малки или отдалечени обекти с честа липса на кран, при които се използват олекотени кофражи – най-често дървени трегери и дървесни плоскости, които бяха сред най-тежко повлияни от покачването на цените и затруднената доставка.

peri

Търсейки отговор ние предлагаме алтернативни продукти произведени от полимер и алуминий, които да дадат адекватно решение – например олекотен вертикален кофраж PERI DUO и лек кофраж за плочи GRIDFLEX.

Същевременно с това, благодарение на доброто планиране, не изпаднахме в ситуация, в която да не можем да задоволим нуждите на клиентите ни от традиционните продукти – греди и кофражни плоскости, поддържайки адекватни ценови нива.

При кои обекти приложихте въпросните алтернативни продукти?

Дадохме решения за изграждането на еднофамилни къщи и група от сгради в район Панчарево, кв. Драгалевци, кв. Симеоново, Бистрица, Окол, както и в регионите на Пловдив и Варна. Техническото бюро разработва и предстоящи проекти.

АВТОР ПЕРИ БЪЛГАРИЯ ЕООД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *