Заседналият кораб край Яйлата потъва

Ситуацията с кораба „Вера Су“ е критична, обяви министърът на транспорта Христо Алексиев на брифинг, организиран на място. Плавателният съд, който вече 13 дни е заседнал край бреговете на Яйлата, се и изместил и приближил към брега.Има готовност за спешна евакуация на екипажа, но преместването на кораба зависи от метеорологичните условияСитуацията наистина е критична и трябва да се предприемат спешни действия, заяви министър Алексиев. Установено е, че хамбарът се пълни с вода и корабът потъва.

Според транспортния министър, реакцията на държавата не е закъсняла, тъй като според Европейската агенция за морска безопасност, товарът не е опасен.

„Едно задържане на кораба би се възприело като враждебен акт от държавата и грубо нарушение на всички европейски норми“, допълни министър Алексиев, цитиран от БНР.

Институциите са се намесили, след като корабособственикът е предложил изхвърлянето на част от товара в морето, което застрашава околната среда.

Започва се веднага учестено водопробване, заяви министърът на околната среда и водите Асен Личев.

Сутрешната проба показва по-ниско съдържание на амониев нитрат, отколкото тази вчера. Ще се направи наблюдение с обхват от един квадратен километър. Личев е предложил да се направи пълна спецификация за всички достижения на науката по отношение на морското спасяване, които да бъдат осигурени по Оперативната програма „Околна среда“.

Вицеадмирал Румен Николов, който е и ръководител на операцията, информира, че призори с плавателен съд ще бъде източено още от горивото на кораба.

Изчаква се по-добро време, за да се започне отново и претоварване на карбамида, което ще стане с платформа, снабдена с кран. Междувременно има готовност за евакуация на екипажа, ако капитанът поиска такава.

„Приоритет е запазването на човешки живот. Екипажът все още не дава съгласие да бъде евакуиран, но държавата е в готовност“, каза министърът.

„Много е трудна всяка операция, защото не можем да вкараме тежка техника, защото това е защитена зона. Последните дни има много високи вълни, а поради силния вятър е рискована и операция по въздух“.

Автор
Иван Гуляшки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *