Правец чества 40 г. от обявяването си за град. Честит празник!

На 16 октомври Правец чества своя празник и отбелязва 40 години от обявяването си за град.

От общината и читалище „Заря 1895“ са подготвяли спектакъл и още редица събития, сред които постановка за деца (симфонична приказка), гостуваща етнографска изложба, представяне на книга и други. Усложняващата се ситуация с COVID-19 обаче възпрепятства тяхното провеждане. От общината уточняват, че събитията ще се състоят, когато въведените противоепидемични мерки позволят масовост и присъствие на по-голяма част от обществеността.

Съвременният град Правец е наследник на стари поселения в едноименната Правешка котловина – за това свидетелстват десетината надгробни могили в землището на селището, крепостните руини с древнотракийски произход в местността Градище (на възвишението Камичето в Било (планина)), на връх Боровéц (в Лакавишкия рид) и на връх Острома (от едноименния Остромски рид), както и римските пътища и мостове в околностите му.

Най-вероятно първите материални следи от цивилизация са оставени от тракийското племе трибали. Селищното наименование Правец произхожда от старобългарската дума „правьць“ (същ. име от м.р.), означаваща „прав път“.

Историята и името на Правец са тясно свързани с околните планински проходи и двата важни пътя, които пресичат землището му – единият е водил от Видин през София към Македония, а другият – от София за стратегически важния през късното средновековие и първите векове на османското владичество Никопол.

Сред забележителностите на града са Манастир „Св. Теодор Тирон“, Църква „Св. Атанасий“, Руски паметник, Войнишки паметник, Паметник на Тодор Живков, Исторически музей

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *