Строят нов завод за електрически велосипеди за €40 милиона край Пловдив

Завод за електрически велосипеди ще бъде построен край Пловдив. Проектът е на стойност €40 млн. и ще разкрие 1 000 нови работни места.

Инвестицията е съвместна между пловдивския производител на велосипеди „Макском“ и австрийския производител на мотоциклети Pierer Group – една от емблематичните европейски фирми в мотоциклетния и във велосипедния бизнес.

„С такъв тип производства България ще излезе на първо място в Европа по производство на електрически велосипеди“, коментира министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Новият завод ще се намира в „Тракия икономическа зона“.

През юли собственикът на „Макском“ Максим Митков заяви, че целта е постигане на производство на над 300 000 е-велосипеди на година и идеята е да се разшири производството на други двуколесни подводни средства. Намеренията на компанията да се развива също в производството на части компоненти.

Той сподели още, че неговите очаквания са експортът на компанията да достигне €5 млрд. в следващите 10 години. Продажбите на велосипеди в Европа растат, като бяха подкрепени и от пандемията.

Най-интензивно растящият сегмент е този на електрическите велосипеди. Очаква се продажбите им да нараснат от 3,7 млн. през 2019 г. до 17 млн. през 2030 г. През 2020 г. пазарът в ЕС вече отбеляза ръст от 23% и ако сегашната траектория се запази, до 2024 г. ще бъдат продадени общо 10 млн. велосипеда с електромотор.

България е седмият най-голям производител на велосипеди в Европейския съюз, но е сред последните по продажбите.

„Макском“ е основан през 1996 г. и е един от най-големите производители на велосипеди в Европа. През 2001 година е първия износ на велосипеди собствено производство за страните от ЕС, а от тогава над 95% от продукцията им се реализира на тези пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *