Галерия „Възраждане“ представя Петко Караколев

Галерия „Възраждане“ в Пловдив представя първата си за новата година изложба – скулптура и живопис на Петко Караколев. Тя се открива на 25 януари от 18 ч. и е по случай 60-ия рожден ден на художника. Творбите ще може да се разгледат на живо в арт салона на ул. „Стоян Чалъков“ 1 в Стария град, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 14 февруари.

Още при пръв поглед на скулптурите на Петко се усеща една очебийна деликатност на фигурите. Те сякаш се реят във въздуха, стилизирани в спокойна заобленост. Скулпторът обича семплото структуриране на формите, не търси бъбривост при формуването, оставя известна загадъчност в образите. Те носят спокойствие, кротка фантазия и промисъл за нежност. Чудесна изложба, която не говори много, но има какво да каже, посочва галеристката Краси Алексиева.

Петко Караколев е роден през 1960 г. в Пловдив. Завършва Художественото училище в Троян. През 1987 г. се дипломира в Художествената академия в Москва със специалност „Архитектурно-декоративна пластика“ при проф. Александър Бурганов.

Караколев е член на Дружеството на пловдивските художници. Работил е като преподавател по изобразително изкуство. Моделирал е зооморфната чешма „Дейнотериум“ към Палеонтоложкия музей в Асеновград. Негова скулптура притежава Комитетът за култура на Пловдив. Има осъществени самостоятелни изложби в България, Словакия, Русия, Германия. Негови произведения се намират в частни колекции в България и чужбина.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *