Талибаните обезглавяват манекени по витрините на магазините

Талибаните наредиха на собствениците на магазини в Западен Афганистан да премахнат главите на манекените по витрините, настоявайки, че фигурите в естествен човешки ръст нарушават ислямския закон.

В социалните мрежи беше разпространено видео, на което се вижда как мъже режат пластмасовите глави на женски манекени.

След завръщането си на власт през август талибаните все по-често налагат своето тълкуване на ислямския закон.

„Наредихме на собствениците на магазини да отрежат главите на манекените, тъй като това противоречи на шериата“, каза Азиз Рахман, ръководител на Министерството за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока в град Херат, цитиран от АФП.

„Ако просто покрият главата или скрият целия манекен, ангелът на Аллах няма да влезе в магазина или къщата им и да ги благослови“, добави Рахман, след като някои продавачи първоначално отговориха, като покриха главите на манекените с найлонови торбички или забрадки.

Талибаните досега не са издавали национални разпоредби за манекени или статуи. Според тълкуването на групировката, базирано на ислямския закон, изображенията на човешки фигури са забранени.

По време на първото си правителство през 90-те години на миналия век талибаните предизвикаха глобално възмущение, след като взривиха две древни статуи на Буда, припомня Ал Джазира.

След като завзеха властта през лятото на миналата година, те забраниха момичетата да посещават средните училища в няколко провинции, докато жените до голяма степен бяха възпрепятствани да работят в публичния сектор и бяха изключени от редица държавни позиции.

Миналата седмица властите в Кабул заявиха, че на жените, които искат да пътуват на дълги разстояния, не трябва да се предлага автомобилен транспорт, освен ако не са придружени от близък роднина от мъжки пол.

Групата е увеличила и натиска върху прожбите на алкохол, зачестяват арестите на наркозависими, а на много места в страната музиката е забранена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *