974 – стадионът за световното по футбол, разглабящ се като Lego

Световното първенство по футбол ще се проведе в Катар по-късно тази година.

Един от осемте стадиона за надпреварата не прилича на нито едно място, което някога е било домакин на подобни съревнования преди, пише Daily Mail.

Стадион 974 е направен предимно от корабни контейнери и може да бъде напълно демонтиран и разглобен, подобно на Lego,Разположена близо до пристанище Доха, иновативната конструкция с 40 000 места се състои от модулна стоманена рамка и 974 корабни контейнера – откъдето идва и името му.

Много от контейнерите се използват за оформяне на външните стени около стадиона. Други са разположени вътре в структурата и са пълни с тоалетни и концесионни щандове.

Цялата структура е изградена по начин, позволяващ да бъде деконструирана по всяко време, преместена на друго място или преустроена в серия от по-малки конструкции.

Замислен от испанската архитектурна фирма Fenwick Iribarren, дизайнът на стадиона първоначално е вдъхновен от Lego тухличките.

Необичайният строителен материал е избран, за да намали разходите и да подобри устойчивостта, както и да елиминира отпадъците, генерирани по време на производството на компоненти и създавани на място по време на строителството.

Комбинацията от крайбрежното местоположение на стадиона и неговия дизайн във формата на купа елиминират нуждата от климатик, тъй като е естествено вентилиран, което допълнително подобрява неговата устойчивост.

Хасан Ал Тавади, генерален секретар на организацията, отговорна за подготовката на инфраструктурата на Катар за Световното първенство, казва: „Ние считаме това иновативно място за промяна на играта за бъдещите домакини на мегасъбития. Това е още един пример за мощното наследство, което ще остави нашето Световно първенство“.

Световното първенство по футбол 2022 ще започне на 21 ноември с церемония по откриването на 60 000-местния стадион Al Bayt в Ал Хор.

Стадион 974, който дължи името си и на кода за набиране на Катар, ще бъде домакин на седем мача по време на турнира. Такива ще се играят и на  Khalifa International, Al Janoub, Education City, Ahmad Bin Ali и Al Thumama.

Khalifa International, също в Доха, има поразителен дизайн във формата на очи. Al Janoub е футуристично изглеждащо овално място. Education City има зигзагообразни страни. Ahmad Bin Ali има по-конвенционален вид.

Междувременно, Al Thumama е оформена като гахфия – традиционна тъкана шапка, носена от мъже и момчета в Близкия изток от векове.

Дизайнът на стадион Lusail е вдъхновен от „взаимодействието на светлината и сянката, което характеризира фенера“.

Световното първенство в Катар привлече доста внимание през последните месеци. То си навлече враждебността на съседите, беше обект на разследвания за корупция и е изправено пред критики за злоупотреби с работници.

Очаква се през следващите месеци да се проведат протести както от играчи, така и от групи за защита на човешките права. Главният изпълнителен директор на организационния комитет Насър Ал Хатер наскоро заяви: „Катар е несправедливо третиран и проверяван от няколко години.“

 

Източник -Снимки от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *