България е на второ място в ЕС по износ на ски и сноуборд дъски

Най-големият износител в Европейския съюз на ски и сноуборд е Австрия, а второто място е за България! Данните на Евростат за 2020 г. са публикувани в началото на февруари 2022 г. по повод началото на Зимните олимпийски игри, които тази година се провеждат в китайската столица Пекин.

Най-големите износители измежду 27-те дъжави членки са Австрия, която е изнесла 2.1 млн. чифта ски и сноуборд дъски), България – 564 700 и Франция – 551 200. Още данни показват че:

  • 3.7 млн. чифта ски и дъски за сноуборд са търгувани в рамките на Европейския съюз
  • 1.9 млн. броя са излезли извън границите на ЕС
  • 1.1 млн. ски и сноуборд дъски са внесени в Европа

Над една трета от външния за ЕС пазар е за САЩ, които са внесли 37% от европейската ски и сноуборд продукция, следвана от Швейцария – 15% и Канада – 15%.

В България ски се произвеждат в „Амер спортс България“. Фабриката се намира в Чепеларе, работно място е на над 700 души персонал и има богата история, започваща през 70-те години ХХ век, когато е основана. През 2008 г. е купена от финладската компания Amer Sports и започва да произвежда екипировка с марките Atomic и Salomon. През 2019 г. фабриката отново сменя собственика си и е закупена от китайската Mascot Bidco.

Информация: offnews.bg, dnevnik.bg

Снимки: openfit.com, gearweare.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *