Германско градче се превръща в Шампан за луксозните часовници

Луксозни часовници от германското градче Гласхюте получават защитен статут, сходен на пенливото вино от френската област Шапман, предава Bloomberg.

Горната камара на германския парламент одобри в петък т. нар. указ Гласхюте, според който само часовници в градчето с около 7000 души население в източната провинция Саксония може да използват престижното име.

Градчето, което се намира на около три часа южно от Берлин близо до границата с Чехия, може да се похвали с най-голямата концентрация на първокласни часовници извън Швейцария. Най-скъпият местен производител A. Lange & Soehne си спечели репутация на равностоен конкурент на швейцарски гиганти като Patek Philippe и Audemars Piguet.

Ножове от Золинген са защитени със сходна заповед от десетилетия. Правилата гарантират, че продуктите, които носят това име, отговарят на някои критерии за местно производство.

Защитеният статут ще помогне в борбата срещу фалшиви продукти, както и за гарантирането на работните места в часовникарската индустрия в Гласхюте, съобщи премиерът на Саксония Михаел Кречмер в интервю за телевизия ZDF.

„С качествен продукт като часовник, за който хората плащат хиляди евро, работните места са в безопасност, само когато качеството е налице. Затова то трябва да бъде защитено“, заяви той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *