Община Ловеч е финалист на престижни Балкански награди

Германският производител на електрически автомобили Next.e.Go инвестира 140 млн. евро за нов завод   
 
Една от най-бързо развиващите се общини на Балканите -Ловеч, е ф иналист за  осмото издание на годишните награди BALKAN BUSINESS AWARDS 2022,   съобщават организаторите от агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън.
Престижните награди ще бъдат връчени на 25.03.2022 г. от 20 ч. в луксозния 5-звезден хотел ЕМЕРАЛД, в столицата на република Косово – Прищина.
През последните шест години община Ловеч показва качества, които я характеризират като  област с  устойчива,  балансирана и стабилна бизнес среда. Това става благодарение на съвкупност от  много фактори, включително местната власт, които оказват положително въздействие върху бизнеса.
На макроикономическо равнище Ловеч отчита подкрепата на държавата, както и възможността да използва различните европейски програми, чрез които да подобри инфраструктурата в индустриалните райони. Друг фактор е строежът на АМ „Хемус“ – още преди да достигне до района на Ловеч, вече се отчита от инвеститорите като важен фактор. Ценно е и наличието на качествена образователна, медицинска и социална мрежа, както и редица процедурни улеснения за инвеститорите.
Заводът на германската VOSS Automotive край Ловеч започна производство през юни 2019 година
, като доставя автомобилни компоненти на VW и Daimler. Инвестицията в оборудване е над 15 млн. евро. Има подписани поръчки до 2031 г. Компанията работи под наем в помещенията на бившия завод „Литекс“ в село Баховица. В момента работят над 200 души, но в бъдеще ще се увеличат до 1000.
Фирмата ANSA BORIMA влезе в Ловеч през 2019 г., но много бързо разви своето производство. Тя е специализирана в създаване на телекомуникационно оборудване и е доставчик на световни фирми като „Шнайдер Електрик“ и ABB. През  2020 г. регистрира 60% ръст на производството. Там работят 190 души, предстои ново разширение. Фирмата е пример за успешно интензивно развитие, разположена в Ceвepнaтa индycтpиaлнa зoнa на града.
Германският производител на електрически автомобили Next.e.Go обяви инвестиция за 140 млн. евро за нов завод в Ловеч. Ще бъдат разкрити 1000 работни места. Очаква се  първата копка да е през април 2022 г. С производството на електрически коли Ловеч  се присъединява към идеята за екологична и чиста природа.  Стартъпът среща силно местно партньорство в лицето на бpaтятa Kиpил и Гeopги Дoмycчиeви, ползва се терен на завод „Бaлĸaн“. Сътрудничество с Община Ловеч е на изключително високо ниво и работи като „швейцарски часовник”, както каза в интервю арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив Клъстер България“ и на e.GO Mobile България.
Друг голям бъдещ проект е изграждане на фотоволтаичен парк край село Славяни в местността Кремъка, бивш военен терен. Паркът ще се строи от  „Йотов и син“ ООД и е на площ 1142 кв. км,  обиколката му е  8,6 км. Освен това бившата казарма в центъра на града ще бъде преустроена в модерен градски парк.
Тези резултати са плод на една целенасочена, открита общинска политика за привличане на инвестиции. Политика, която изгражда, поддържа и развива трайно и успешно пазарното присъствие на  фирмите.

Най-мащабният бизнес форум на Балканите се организира с
  партньорството на  Посолството на Република Косово в България, Посолството на Република България в Прищина, Търговско-Промишлена Камара на Косово, Министерство на Индустрията и Търговията на Косово, Българска Търговско Промишлена Палата, Българо-Турска Търговско-индустриална Камара, Македонско-Българска Стопанска Камара, Българо-Македонска Търговска Камара, Бизнес Магазин Албания,  Гръцко-руската търговска камара  и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *