Галерия Арте представя Юлий Таков „Реалността е загадка“ живопис 8-21.03.2022

Изложбата на Юлий Таков е поредна изява по траекторията на неговото развитие в търсене на нови структурно езикови  и смислови съдържания на образа.

Учил при Николай Майсторов и Долорес Дилова в Академия „Паскин“, Юлий Таков започна своя път с изследване на пластическия, психичен и духовен актив на чистата абстрактна живопис. Като част от генерацията художници, които в най-голяма степен преживяха напреженията при смяната на социокултурните модели, той пое риска да експериментира, да търси и променя, да не стои в удобството на вече постигнатото.

В изложбата представя два цикъла картини, акварели и рисунки, които са част от търсенията му  през последните няколко години. В тях разглежда въпросите за границите на свободата, екзалтациите на егото, субективността при интерпретиране на околния свят. В серията – „Реалността е загадка“,  човекът е потопен в неговия илюзорен свят, среща се с бариерите, които сам е поставил пред себе си и преодолявайки ги, намира смисъл в съществуването си. „Вълнува ме  влиянието на заобикалящата среда  върху вътрешния свят на  човека, както и обратното, тяхната взаимовръзка.“, споделя художника.

Другата серия е „Дългото пътешествие“. Работите са малък формат, с акварел върху хартия, въздействат като извадки от дневник,  носят тази интимност. В центъра е художникът и представата му за значимостта на неговите занимания. Заобиколен от обсесиите си, се  опитва да разчупи границите на своята детерминираност  и да се разкрие в екзалтацията на творческата свобода. За тези, много лични преживяни състояния, Юлий споделя: „В тези акварели опитвам да разкажа историята от първо лице, търсейки границата между сериозното и ироничното.“

С тази изложба Юлий Таков се завръща към себе си, към откровено разкриване на своята дълбока отдаденост и вживяване в съдбата на художника, с неговото екстремно живеене между фикции и  реалност.

Проф. Станислав Памукчиев, март 2022

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *