Джаджите, които могат да спасят цветята и на най-неспособните градинари

И вие ли сте от хората, които за нула време унищожават всяко растение, с което се опитват да освежат дома си? От тези, които искат зеленина в безжизнената панелка, но не успяват да отгледат дори стрък мащерка?

Не сте сами.

Армията „серийни убийци на цветя“ е достатъчно голяма, за да породи интерес у индустрията. Така вече са измислени сензори, които „четат“ езика на растенията и казват от какво имат нужда бегонията, мушкатото или босилекът.

От доста време на пазара има различни устройства, които помагат за отглеждането на растения. Доскоро те бяха основно по-елементарни – при тях се взема проба и еднократно показват колко вода има в почвата например.

Но вече се появяват и по-умни. Те мерят постоянно различни показатели – влага, светлина, температура и хранителен състав на почвата, и уведомяват градинаря, ако нещо не е достатъчно или в повече.

Джаджите вървят с приложения, на които човек да следи показателите в реално време – например колко светлина получава фикусът през деня и дали тя е достатъчна, за да се намери най-подходящото място. И още – има ли нужда от вода и от колко.

Умните сензори за саксийни домашни растения се поставят в почвата до цветето.

Обикновено се захранват от слънчева батерия и се свързват безжично – през Bluetooth или Wi-Fi, със смартфона или лаптопа, и така през приложение показват в реално време дали растението има достатъчно вода, слънчева светлина и дали е на подходяща температура.

Сензорите измерват чрез електрическо поле и промените в растението при различно овлажняване на почвата, обясняват от Greensens, германски производител на подобни джаджи.

В устройствата е заложена информация за конкретните нужди и правилните грижи за хиляди видове растения, на база на която се изчислява дали водата е достатъчно на точно този вид цвете. Джаджите пращат през приложението и сводка на собственика има ли китката нужда от нещо и как се чувства.

Greensens например използва емотикони с различни цветове и реакции – според състоянието на цветето. Зелено, естествено, е щастливо растение. Червено – обратното, а жълто е по средата.

Станислав Шулц, създателят на джаджата, стига до идеята за нея, защото и той един от „серийните убийци на цветя“. „Проблемът при цветята е като при домашните любимци – наистина ти трябват малко знания как да се грижиш за тях“, казва той пред „Би Би Си“.

Сензорите му стават популярни в пандемията, когато и продажбите на домашни растения растат. Само през 2021 г. продажбите се утрояват спрямо предходната 2020 г.

Друга немска фирма – Fyta, също се готви да пусне на пазара сензори за цветя. Нейният вариант ще включва и ръководства, от които потребителите да научат повече за цветята си. А също и опция да разпознават чрез камерите на телефоните си какви растения имат.

Помага ли това наистина? Все пак и сега като вземем растение, то върви с базови инструкции и доста се хора се провалят, въпреки че ги следват стриктно.

„Голяма част от това да се грижиш за домашни растения е да започнеш да разбираш нуждите им и какви са те спрямо средата в дома ти. С подобно устройство можеш да се научиш като го следваш, но може и просто да разчиташ на джаджата сляпо“, казва пред „Би Би Си“ ботаникът Силвър Спенс, директор на компания за продажба на цветя онлайн.

Той все пак приветства подобна технология, която дигитализира едно от малкото останали досега офлайн хобита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *