Европрокуратурата разследва наши строителни фирми за злоупотреба с еврофондове

Европрокуратурата разследва 9 български строителни дружества, които са заподозрени в извършване на измами с цел получаване на средства от ЕС, съобщиха от пресцентъра на структурата.

На 22 март бяха извършени 25 обиска в София и други градове в областите София, Перник и Монтана и бяха разпитани 10 заподозрени. За това съобщава bTV.

Разследваните лица са управители, собственици и представители на дружества, които са кандидатствали и получили средства от ЕС по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, която е насочена към малки и средни предприятия и има за цел да подобри развитието на българската икономика. Те са заподозрени в участие в организирана престъпна група и в представяне на фалшиви документи и декларации с цел незаконно получаване на тези средства. Имената на компаниите не са посочени.

По искане на обслужващия европейски делегиран прокурор и с разрешението на Специализирания наказателен съд на България, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) извърши 25 претърсвания на жилища, офиси, складове и превозни средства, собственост на тези дружества. По време на претърсванията са иззети голямо количество документи, материали и оборудване (самосвали, багери, челни товарачи), което е било закупено с получените средства, на стойност 6 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *