Почитаме Св. Софроний Врачански – отецът, направил първия препис на “История славянобългарска”

Днес почитаме Св. Софроний Врачански – български народен будител, духовник и пръв последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски.

Роден е в Котел, с мирско име Стойко. Сам описал живота си в книгата „Житие и страдания грешнаго Софрония“. Това се смята за първата автобиография на българин.

Паисий показва „История славянобългарска“ на Софроний Врачански, от която той прави препис, известен Първи Софрониев препис.

В началото на 19 век той е приеман от руското и румънското правителство за основен представител на българската общност. Канонизиран е за светец от Българската православна църква през 1964 г.

Софроний Врачански учи в килийно училище в родния си град по църковнославянски и гръцки църковни книги. Работи като абаджия, но се забелязва стремежът му към духовни занимания. През 1762 година е ръкоположен за свещеник, работи и като учител и книжовник в Котел. Голямо влияние върху дейността му оказва срещата му с Паисий Хилендарски през 1765 година в Котел.

Самият Стойко Владиславов пътува до Света гора през 1770-1775 година.

През 1792 година напуска Котел, служи в енорията в Карнобат. Пътува до Цариград, Света гора, Анхиало, Арбанаси и през 1794 година става монах в Къпиновския манастир, а на 17 септември същата година е ръкоположен за епископ на Враца под името Софроний.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *