Сребрина Соколова поставя „Брилянтин“ във Варненската опера

Мюзикълът „Брилянтин“ от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд ще бъде представен за първи път на българска сцена. Постановката е на Сребрина Соколова във Варненската опера, която тази година чества 75 години от своето създаване. Предпремиерните спектакли са на 18 и 19 март от 19 ч., а премиерата ще се състои на 23 юни от 21 ч. в рамките на фестивала „Опера в Летния театър“. Диригент е Страцимир Павлов, сценографията е на Иван Токаджиев, художничка на костюмите е Ася Стоименова, хореографка е Надя Димокова, 3D mapping – Тодор Тодоров. В ролите се превъплъщават Велин Михайлов (Дани), Лилия Илиева, Марина Георгиева (Санди), Волена Апостолова, Моника Иванова, Даниел Христов, Светлозар Начев, Йоан Попов, Калоян Лулчев, Георги Тодоров, Тихомир Трифонов, Борис Атанасов, Георги Иванов, Зои Бошнакова, Кристина Топалова, Антония Кундакова, Ирен Лазарова, Мойра Янкова, Николета Велчева, Василена Кънчева, Мария Анастасова, Антоанела Петрова, Илко Захариев, Николай Димитров, Нейчо Петров-Реджи, Лев Караван, Кристалена Стоянова, София Лулчева.

Имаме щастието нашият театър, с нашата гледна точка и нашия каст, да представи за пръв път този прекрасен мюзикъл на българска сцена. Той е създаден преди 50 години, неговата сценична премиера е била през 1971 г., а филмът от 1978 г., който прави мюзикъла още по-популярен, става най-касовият филм за годината. Нашата постановка представлява симбиоза между театралната и филмовата версия с много нови песни, взети от филма, казва Сребрина Соколова в интервю на Виолета Тончева, пиар на ТМПЦ – Варна.

Действието се развива в края на 50-те години на XX век в Чикаго, Илинойс, и ни запознава с десетима тийнейджъри и техните вълнения около проблеми като нежелана бременност, насилие на банди, натиск от връстници. С тази сложна и сериозна проблематика, естествена основа на драматургията в „Брилянтин“, мюзикълът звучи актуално и днес, а музиката и хуморът в диалозите усилват въздействието му. Конфликтът между желанието да се живее пълноценният живот на възрастните и липсата на житейски опит е заложен в механизма за израстването на човека. Главните персонажи са много емоционални, цветни и различни, но въпреки своите различия те все пак са част от едно общество и точно тук е заложен основният проблем на социума – как тази човешка цветност и уникалност да се впише в цялото, в общото, как да запази индивидуалността си и с това да не разруши общността. Отговорът на този проблем е в емпатията, в умението да влезем в обувките на другия и да се опитаме да го разберем. Това е единственият начин да живеем пълноценно в обществото, посочва Сребрина Соколова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *