Голяма изненада. Какво се случва с олиото

„Има спадане в средната цена на едро на олиото с около 30 ст. за последните 10 дни. Не сме свидетели на спекула, а на действия на недобросъвестни хора, които желаят да извличат максимум в трудната ситуация, в която се намираме“. Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов пред bTV.

На този фон обаче потребителската ни кошница е поскъпнала. „Ако сега закупим само традиционните продукти, като брашно, яйца, сол, олио има 23% разлика спрямо 2021 г. Ако от цялата потребителска кошница закупим по единица от основни продукти – варива, меса, плодове и зеленчуци е с 21% е по-скъпо“, поясни Иванов.

По думите му процесът на поскъпване е започнал още през лятото на 2021 г. , като основна причина е била кризата в енергийните ресурси.

„През ноември и декември забелязахме едно по-голямо увеличение, през януари и февруари имаше стабилизиране на нещата – много мощен, конкурентноспособен пазар, който задържаше искрите и играеше рокля на спирачка.

След започването на войната процесът с енергийните ресурси продължи, това рефлектира в торовете и препаратите за растителна защита, които пряко са свързани с производството на храни, съответно и фуражите поскъпнаха драстично“, обясни той.Според Иванов, докато глобално не видим стабилизиран пазар на енергийни ресурси, яснота и предвидимост, трудно ще се спрат тези трендове, които наблюдаваме сега.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *