Столичната община става собственик на стадиона на „Левски“

Опитите на „Левски“ за модернизиране на ст. „Георги Аспарухов“ навлязоха в нова фаза, след като днес бе одобрено решение за прехвърляне на собствеността на спортния комплекс от областната управа на София към Столична община.

Това бе направено с решение на архитектурната комисия на Столичния общински съвет, което бе прието единодушно. По тази причина утре се очаква общинарите да гласуват само формално това предложение. Заедно с „Георги Аспарухов“ към общината се прехвърлят всички прилежащи спортни зали в комплекса на „Герена“.

Така се отваря пътят към придобиване на стадиона на дългосрочна концесия – нещо, което собственикът на „Левски“ Наско Сираков изтъкна като задължително условие за нов стадион. Дори в началото на февруари бе учредено от клуба дружество „Стадион Георги Аспарухов“ ЕАД, което има за основна цел именно изграждане на ново съоръжение. То обаче ще може да заработи реално едва след сегашното решение на СОС.

В момента ст. „Георги Аспарухов“ е собственост на Областната управа, а „Левски“ имаше привилегията от 1998 г. да не плаща наем за ползването на съоръжението, а само данък сгради и такса смет, които бяха дължими към общината. В последните години обаче футболният клуб не бе коректен платец и се натрупаха задължения за около 2 млн. лв. В началото на този месец столичната община се съгласи да се сключи 3-годишно споразумение с „Левски“ за разсрочено плащане. Така не само бе елиминирана опасността от проблем с лиценза на клуба за следващия сезон, но и решен въпросът с висящия дълг.

Със споменатата договор за разсрочване вече „Левски“ ще има право да кандидатства за концесия. Всъщност на 1 март от клуба обявиха, че са задействали процедура по учредяване на безвъзмездно право на строеж на стадион. Документите бяха внесени в областната администрация, откъдето сега предстои да бъдат прехвърлени към Столична община.

Те бяха внесени и в Министерството на младежта и спорта, с което Наско Сираков активно комуникира в последните години. Той имаше срещи последователно с трима спортни министри – Радостин Василев, Весела Лечева и Димитър Илиев, на които преговаряше именно за помощ при решаването на документалните казуси около собствеността на стадиона.

Всъщност „Левски“ вече веднъж придоби право за ползване на стадиона на концесия за срок от 35 години. Това стана със спешно решение на правителството на Бойко Борисов от февруари 2021 г., когато ст. „Георги Аспарухов“ бе включен спешно в държавния план за концесии за периода 2021-27 г.

 

Столична община взима още два стадиона

Столична община иска да вземе безвъзмездно и други два стадиона, според гласуваното днес решение за разширяване и спортната инфраструктура в града. Това са стадион „Септември“ в район Красна поляна и стадион „Юнак“ в „Средец.

За тях към момента няма никакви амбиции за реконструкции или модернизации. Официално обявената цел за придобиване на трите спортни съоръжения е „трайно да се задоволят обществените потребности от местно значение за създаване на условия за активно спортуване на деца и младежи в съвременна и мотивираща спортна среда“.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *