Гърция възражда въглищните си централи

Гърция ще направи рязък завой в енергийната си стратегия и ще се върне към въглищата, за да намали зависимостта от руски природен газ, пише Expert.bg.

Една година след като гръцките власти затвориха най-големия си ТЕЦ „Агиос Димитриос“ – централата на лигнитни въглища в град Козани, премиерът Кириакос Мицотакис съобщи, че нейната дейност се възстановява и тя ще работи поне още 6 години. „Това е временна мярка“, каза Мицотакис при откриването на фотоволтаичен парк с мощност 204 MW в Козани.

Гърция ще увеличи добива на въглища с 50% и ще удължи работата на всичките си въглищни електроцентрали до 2028 г., вместо да ги затваря до 2023 г., както беше планирано по-рано, за да намали зависимостта от природния газ, обясни министър-председателят.

Държавната енергийна компания Public Power Corp. (PPC) обеща да затвори всички свои въглищни централи, освен една, до 2023 г. и да превключи новия, по-ефективен блок на въглища (Ptolemaida 5), ​​който трябва да бъде отворен по-късно тази година, към по-чисто гориво до 2025 г. Това беше част от амбициозния Национален план за енергията и климата на Мицотакис, представен през септември 2019 г., за премахване на въглищата от гръцкия енергиен микс най-късно до 2028 г., пише eKathimerini.

Поради енергийната криза в световен мащаб се налага отмяна на решението за трансформация на производството на ток от въглища към природен газ, коментират енергийни експерти в южната ни съседка.

„В тази нова среда също е сигурно, че новият блок, който се изгражда от PPC, ще работи като блок за лигнитни въглища през следващите години (до 2028 г.) и ако някои от по-модерните, но стари PPC блокове трябва да останат в експлоатация, това е нещо, което ще се оценява според нуждите на момента, но също и според цените и наличността на природен газ“, обясни гръцкият премиер.

Мицотакис е категоричен, че „в никакъв случай“ тези промени няма да засегнат обявената цел на Гърция за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% през 2030 г. и постигане на климатична неутралност до 2050 г.

По-рано източници от PPC казаха пред Reuters, че компанията планира да увеличи добива на въглища тази година, за да гарантира, че няма недостиг на електроенергия, в случай че Русия спре доставките на газ за Гърция.

В същото време в Делфи се провежда икономически форум, където експерти и политици от 36 страни обсъждат възможностите за алтернативни доставки на природен газ, които да заменят вноса от Русия, предава БНР.

Посланикът на Азербайджан в Атина съобщи, че е възможно почти двойно увеличаване на доставките на синьо гориво по Трансадриатическия газопровод (ТАП). Това е възможност и за България, защото интерконекторът Комотини – Стара Загора е свързан с този газопровод.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.