Лятна почивка у нас и при съседите – колко ще ни струва

След началото на войната резервациите за море в туристически агенции като тази намаляват значително – както от туристи от Русия и Украйна, така и от традиционни пазари в З. Европа. Въпреки това очакванията на бранша са до края на годината българите да реализират 21 млн. пътувания.

Само това лято към Гърция ще пътуват над 600 хиляди българи – два пъти повече от последните две години на пандемия. А 450 хиляди – планират да прекарат лятната си ваканция в турските курорти.  Заради по-високите разходи за хотелиерите – почивката това лято ще излезе с 20-30 % повече от миналото. У нас – цените на услугите ще са минимум 10-11 на сто нагоре.Първите хотели по северното Черноморие вече отвориха. В Албена например са в очакване на първите си туристи. А до края на април общо 8 хотела в комплекса ще открият сезона, информира NOVA.

istock

„Очакваме първите туристи от Германия да пристигнат на 9 април. Очакваме австрийци от 7 април. Юли и август месец, когато е пикът на сезона, записванията са силни от абсолютно всички дестинации”, твърди Велина Гюмова – мениджър “Продажби” в Албена.

Въпреки това: още в първите дни на войната новите резервации в курорта спадат 3 пъти, но анулации при вече договорените почивки – няма. Хотелиерите на юг също отчитат по-малко записвания след началото на руската инвазия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *